Holland alkoholistának engedélyezték az eutanáziát

Holland alkoholistának engedélyezték az eutanáziát

Engedélyezték az eutanáziát egy holland férfi számára, mert nem tudott tovább együtt élni alkoholfüggőségével – közölte az Independent. Mark Langedijk maga választotta ki halála napját, órákkal távozása előtt pedig családja körében viccelődött, sörözött és sonkás szendvicset evett. Szülei házában, halálos méreggel végeztek vele még július 14-én, a történtekről pedig bátyja nemrég számolt be a Linda magazinban.

Huszonegyszer volt elvonón

Marcel Langedijk szerint testvérének boldog gyermekkora volt, szülei egyaránt szerették, és csak nyolc éve fedezte fel alkoholizmusát. „Én különösen dühös voltam Markra. Először azt tettük, amit a legtöbben, segíteni próbáltunk. A szüleim főként igyekeztek mindent megtenni, amit csak emberileg lehetséges, hogy megmentsék Markot” – számolt be róla a báty. Az alkoholista férfi huszonegyszer került az elvonóra, de szülei mindvégig hittek abban, hogy kijöhet alkoholizmusából.

A szülők az Independent cikke szerint „fenntartásokkal” fogadták fiuktól, hogy meg akar halni, a testvér azonban hamarosan be is adta a kérelmet. Azt elfogadták, a halál napján pedig a doktor kiérkezése előtt Mark viccelődött, dohányzott, sörözött, sonkás-sajtos szendvicset evett. Majd megérkezett az orvos, aki mondta a férfinek, hogy feküdjön az ágyba és maradjon nyugodt, mire az egész család sírva fakadt, köztük a halálra váróval. Nyugtatgatták egymást, hogy minden rendben lesz, szeretik a másikat, és majd újra fognak találkozni. „Ha nem lett volna mindez olyan szörnyű, egész szép is lett volna” – ecsetelte a fiútestvér.

Húszas éveiben járó lánynak engedélyezték

Hollandia tizenhat éve hozott törvényt az eutanáziáról, ami engedélyezett mindenki számára, akinek elviselhetetlen fájdalmakkal kell élnie úgy, hogy nincs remény a változásra. Csak tavaly 5500-an részesültek eutanáziában az országban, köztük egy húszas éveiben járó, nemi erőszakot átélt nővel. A nő öt és tizenöt éves kora között többször megerőszakolták, aminek következtében poszttraumás stressz szindrómában szenvedett, anorexiával, súlyos depresszióval és hallucinációkkal küzdött.

A britek közt nagy felháborodást keltett ez az eset, és a 41 éves Mark Langedijk eutanáziájára hasonlóképp reagáltak. Fiona Bruce konzervatív képviselőnő például a Daily Mailnek is kifejtette, kifejezetten aggasztó az eset, és ez is bizonyítja, hogy Nagy-Britanniában sosem szabad engedélyezni az eutanáziát. Mint mondta, az alkoholizmussal küzdők számára támogatás és kezelés szükséges, nem pedig „kegyes halál.” Bruce szavaira Marcel Langedijk válaszolt az Independentben. ƒ„Elfordulhat ettől és mondogathatja magának, hogy mindenki gyógyítható, de valójában ez nem igaz. A bátyámat depresszió és szorongások kínozták, és épp ezeket próbálta alkohollal »kezelni«. Normális családból jött, nem szerette volna, hogy így történjen. Nem a könnyebb kiutat választotta, csak egy humánusat” – jelentette ki a báty.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »