Hol vannak a kínai szerelvények?

Hol vannak a kínai szerelvények?

Egzotikus vasúti szerelvény futott be Dunaszerdahelyre a múlt héten. A 44 konténer a kínai Hszianból érkezett, az út két hétig tartott Kazahsztánon, Oroszországon és Ukrajnán át.

A szerelvény a Metrans vállalat logisztikai termináljába érkezett, a konténerek onnan folytatják útjukat a környező országokba. A szlovák közlekedési minisztérium optimista sajtóközleménnyel ünnepelte a szerelvény érkezését, és abban bízik, hogy a jövőben akár minden héten érkezhet Dunaszerdahelyre egy vonat Kínából. 

Ha a történet ismerős, az nem véletlen. 2017 novemberében egy hasonló vonat érkezett Pozsonyba. A kiindulási pont egy másik kínai város volt, de Érsek Árpád közlekedési miniszter ugyanolyan optimizmussal köszöntötte a vonatot Pozsonyban, mint most. Érsek már akkor heti egy szerelvényt ígért Kínából, idővel pedig akár heti kettőt. A valóság azonban teljesen más: a kisdobrai átrakodóállomáson 2018-ban 105 kínai vasúti szerelvény haladt át, de ami még rosszabb, 2018 novembere után a szerelvények szinte teljesen eltűntek, 2019-ben összesen három haladt át Kisdobrán. 

Nem vitás, hogy a kínai vasúti szállítmányokban van fantázia, a kínai vezetés már egy évtizede egyre inkább támogatja a kínai áruk szárazföldi szállítmányozását. A vasúti szállítás ugyan drágább, mint a tengeri, de gyorsabb. Míg vízi úton a konténerek átlagban 36 napot utaznak, vasúton két hét alatt el lehet juttatni az árut az európai megrendelőkhöz. A kínai vezetés támogatásának köszönhetően az Európába tartó szerelvények száma dinamikusan nő, 2011-ben még csak néhány tucatnyi érkezett Kínából, ma már évente több ezer. 

Ez persze beindította a közép-európai országok képzelőerőjét, hiszen mindenki szeretne az Új Selyemút részévé válni. 

Hírdetés

A legnagyobb sikereket Lengyelország érte el, a kínai szerelvények döntő része a Malaszewicze átrakodó terminálon halad keresztül. Ez 2018-ban 2200 szerelvényt jelentett, ami jelentősen hozzájárul a lengyel PKP Cargo logisztikai vállalat gazdasági sikeréhez.

Magyarország sem akar kimaradni a kínai üzletből, nagy erőkkel próbálja fejleszteni a kínai vasút összeköttetést. Ma már hetente jár tehervonat Kínából Budapestre, és augusztusban egy új járat is indult Csinan városából. Ebből is látni, hogy a kínai áru szállításáért komoly harc folyik Közép-Európában, és Szlovákia eddig ebben a rövidebbet húzta. Ez részben a geopolitikai problémák miatt van így, a kínaiak ugyanis nem szívesen küldenek szerelvényeket Ukrajnán keresztül, inkább a fehérorosz útvonalat részesítik előnyben. Ez kedvez Lengyelországnak, 

de Szlovákia számára új esély, hogy a malaszewiczei terminál már túlterhelt és további bővítés nélkül nem tud több szerelvényt átrakodni.

A siker érdekében azonban több erőfeszítésre lesz szükség a szlovák szervek és az állami Cargo tehervasút-társaság részéről. Küzdeni mindenképp érdemes, a kínai tehervonatok ugyanis sokat segítenének a szállítás visszaesésével küszködő Cargónak, és jelentősen javítanák Szlovákia szerepét az Új Selyemúton.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »