Hol célszerű minőséges vetőmagot vásárolni?

Úgy gondolom, minden gazda nagyon jól tudja, hogy jó termést kizárólag kiváló minőségű vetőmaggal lehet elérni. Meg akarom nyugtatni a termelőket, hogy a nehéz körülmények ellenére a vetőmagok ellátása kielégítő. Az árak a tavalyiakhoz képest lényegesen nem emelkedtek (nem több, mint 20-30 százalékkal).

Minket különösen a kukoricahibridek választéka érdekel. Az olyan cégek, mint a „Euralis”, valamint a „Syngenta” magjait meg lehet vásárolni (3-5 ezer UAH/ha). Akik olcsóbb hibrideket szeretnének vásárolni, azok ukrán cégektől meg tudják ezt tenni (1000–1500 UAH/ha). Figyelmeztetem a kedves termelőket, hogy a napraforgó termesztése (mivel ez a kultúra „vámpír”) eléggé megviseli a talajaink minőségi mutatóit, ezért a vetésforgóban 4-5 év múlva lehet ismét vetni. Több termelő érdeklődött a hajdina és a szójabab vetőmagjainak vásárlási lehetőségeiről. A két kultúra vetése a vetésforgóban lényegesen javítaná az alacsony termőképességgel rendelkező talajaink minőségi mutatóit. A vetőmagok beszerzése gyakorlatilag lehetetlen. A szójababbal kapcsolatban azt szeretném írni, hogy különösen jó talajjavító, mivel 100-120 kg nitrogént akkumulál a talajban.

Egy kukorica – szójabab típusú vetésforgó rendkívül optimális lenne itt, Kárpátalján. Egy tonna szójabab-vetőmag ára 28000 UAH (1ha 100-120 kg), amit meg lehet vásárolni Munkácson Trompák Vaszil speciális cégénél (tel.: 0676181596). Kukorica-vetőmagot, valamint széles körű lomb- és műtrágyákat is értékesít a cég.

Hírdetés

Végezetül szeretném felhívni a figyelmet a talajelőkészítő munkálatok és a szakszerű tápanyagellátás fontosságára is, mert csak jól előkészített talajjal lehet jó termést elérni.

Ha kérdések merülnek fel, szívesen válaszolok Önöknek. Tel.: 0975166318 vagy 0503723469.

Novák Andrásszaktanácsadó


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »