Hogyan viselkedjünk, ha karanténba kerülünk?

A koronavírus-járvány terjedése miatt egyre többen kényszerülnek arra, hogy házi karanténba vonuljanak, legalább tíz napra. A kényszerből otthon maradók száma az országos tesztelések után borítékolhatóan megugrik. A bezártság azonban önmagában nem elég, be kell még tartanunk néhány alapszabályt is annak érdekében, hogy a velünk egy háztartásban élőket lehetőleg ne fertőzzük meg.

Ha tételesen akarnánk felsorolni, akkor fontos a rendszeres szellőztetés, a kontaktusok korlátozása, a kéz fertőtlenítése és gyakori mosása, külön szoba a fertőzött családtag(ok) számára, legalábbis ezt ajánlja a Közegészségügyi Hivatal.

A házi karantén elsősorban arról szól, hogy akinek pozitív lett a koronavírus-tesztje, az azonnal izolálja magát. Magyarán, nem hagyja el lakóhelyét, korlátozza családon belüli kapcsolatait és nem fogad látogatókat.

Aki van olyan szerencsés, hogy családi házban lakik, az kimehet az udvarba, a kertbe, szippanthat némi friss levegőt a teraszon is.

E tekintetben kedvezőbb volt a helyzet tavasszal, hiszen akkor az egyre jobb idő miatt eleve sokkal többet lehetett kint a szabadban tartózkodni. Most, a hideg és nyirkos időben ez nehezebb.

Aki lakásban él, annál még tolerálható, ha rövid időre elhagyja a lakást, például kiviszi a szemetet, leviszi a kutyát vagy éppen átveszi a bevásárlószatyrot.

Persze csakis a megfelelő óvintézkedéseket betartva, vagyis maszkban, kellő távolságot tartva és fertőtlenített kézzel. A lakóház közös helyiségeiben csak a legszükségesebb ideig tartózkodjon az, aki pozitív.

Hírdetés

Nagyon fontos, hogy a lakást elhagyni csakis komoly ok miatt lehet, mert az akár a karantén megszegésének is minősülhet.

Jól jönnek ilyenkor a barátok, a rokonok, akiket megkérhetünk arra, hogy vegyék meg nekünk, amire szükségünk van, élelmiszert, gyógyszert, friss gyümölcsöt. Ha nincs a közelünkben ilyen ember, akkor az önkormányzat segítségét is kérhetjük, de már vannak olyan futárszolgálatok is, amelyek kimondottan élelmiszer kiszállításával foglalkoznak.

A lényeg, hogy a táskát hagyják a bejárat előtt, vagy más előre leegyezett helyen.

Karantén idején a fertőtlenítő hatású szappannal való gyakori kézmosáson kívül fontos, hogy rendszeresen szellőztessünk, engedjük be a friss levegőt a lakásba. A gyakran érintett felületeket, mint a kilincsek, kapcsolók ajánlott sűrűbben áttörölni klór- vagy alkoholtartalmú készítményekkel, egyszer használatos nedves papírtörlőkkel.

A higiénikusok azt ajánlják, minden családtagnak legyen saját törölközője, tányérja, pohara és evőeszköze. Ez utóbbiakat legjobb használat után azonnal elmosni.

A legideálisabb az, ha a fertőzött személy(ek) külön szobában van(nak) a karantén ideje alatt és minimálisra csökkenti (k)a kapcsolattartást a család többi tagjával.

Ez elsőre eléggé nehezen kivitelezhetőnek tűnik, de a többiek megóvása érdekében szükséges. Esténként és reggelenként a fertőzött személy használja utoljára a fürdőszobát, amit azután ki kell takarítani és fertőtleníteni.

Aki nem szeretné kitenni  a fertőzésveszélynek a vele egy háztartásban élő családtagjait, például idős szülőjét vagy kicsi gyermekét, az igénybe veheti az ún. karanténszállót, ahol a kötelező elzártság idejét eltöltheti.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »