Hogyan ünnepeljük meg a nagyszülők és idősek világnapját?

Hogyan ünnepeljük meg a nagyszülők és idősek világnapját?

A nagyszülők és idősek világnapjának másodszori megünneplésével e nap is belép egyházi közösségeink rendszeres lelkipásztori programjai közé, hagyományt teremtve. A plébániai, egyházmegyei és más egyházi közösségi liturgiák kialakításához nyújt segítséget a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Családügyi Bizottsága.

A Szentatya arra hív bennünket, hogy tudatosítsuk az idősek jelentőségét országunk és közösségeink életében, és ezt ne epizódszerűen, hanem strukturálisan tegyük. Ez azt jelenti, hogy az idősekkel kapcsolatban nem vészhelyzetet kell megoldanunk, hanem hosszú távú lelkipásztori munka alapjait kell leraknunk. Szemléletváltásra van szükség közösségeinkben, félre kell tenni azokat az okfejtéseket, amelyek az időseket távoli és idegen személyekként kezelik, akikről gondoskodni kell. Alakítsunk ki olyan pasztorális gondoskodást, amelyet a rendszeresség és a hosszú távú tervezés jellemez!

Az Apostoli Penitenciária idén is teljes búcsút engedélyez azon időseknek, akik részt vesznek a világnap alkalmából tartott szertartásokon, és mindazoknak, akik a világnapot közvetlenül megelőző vagy azt követő napokban meglátogatnak egy egyedül élő idős embert. A látogatás ugyanis – írja Ferenc pápa a világnapra szóló üzenetében – „az irgalmasság egyik cselekedete korunkban”.

A pasztorális segédlet segítséget kíván nyújtani a Szentatya felhívásának megvalósításában, hogy minden egyházmegyében, egyházközségben és egyházi közösségben megünnepeljék ezt a napot, de lelkipásztori eszközöket kíván nyújtani ahhoz is, hogy előretekintve a jövőre, lerakjuk az idősekről való gondoskodás alapjait.

Hírdetés

A Szentatya üzenete, a pápai katekézisek, az ima mind olyan eszköz és lehetőség, amelyeket jól fel lehet használni a világnappal kapcsolatos programok előkészítéséhez, megszervezéséhez.

Forrás: Csaladegyhaz.hu, az MKPK Családügyi Bizottságának honlapja

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »