Hogyan szavazzunk?

Hogyan szavazzunk?

A szeptember 27-én tartandó helyhatósági választásokon a szavazási procedúra hasonló lesz a korábbi voksolásokkor alkalmazotthoz, azzal a jelentős különbséggel, hogy a választónak csaknem mindent „önkiszolgáló rendszerben”, azaz saját magának kell elvégeznie.

Szavazni csak védőmaszkkal lehet, a bejáratnál megmérik a testhőmérsékletünket (akinek 37,3 Celsius-foknál magasabb láza van, külön szavazófülkében voksol), és kötelező fertőtlenítenünk a kezünket. A választóhelyiségben legtöbb öt választó tartózkodhat.

A személyi igazolványt magunknak kell behelyeznünk a választásokat monitorozó és a kettős szavazást megelőzni hivatott rendszer termináljába, amely ellenőrzi, hogy korábban nem éltünk-e már szavazati jogunkkal. Ezt követően aláírjuk a választói jegyzéket. Nem kötelező, de ajánlatos saját golyóstollat használni.

Az asztalról elveszünk négy szavazólapot – egyet a polgármesterjelöltekkel, egyet a megyetanácselnök-jelöltekkel, egyet a helyi és egyet a megyeitanácsos-jelöltekkel –, valamint a „Votat” feliratú bélyegzőt.

Hírdetés

A szavazófülkében kikeressük azt a párt által támogatott vagy független jelöltet, akit polgármesternek szeretnénk, és a „Votat” pecsétet annak a négyzetébe nyomjuk. Ugyanígy járunk el a tanácselnökjelölt esetében is, illetve szavazunk a helyi és a megyeit tanácsosi listára is. A szavazat akkor is érvényesnek minősül, ha a pecsét csak érinti valamelyik négyszöget, de a választói szándék egyértelmű. A szavazat nem érvényes, ha nem teszünk pecsétet, ha a pecsét a négyzeten kívül van, és egyiknek a vonalát sem érinti, vagy ha egy szavazólapon több jelöltre voksolunk.

A szavazólapokat (amelyeken rajta kell lennie a szavazókörzet ellenőrzőpecsétjének) összehajtjuk, és a megfelelő urnába helyezzük. Visszaadjuk a „Votat” bélyegzőt, és kapunk egy öntapadós fóliát, amelyet nekünk magunknak kell sze­mély­azonosító kártyánkra ragasztanunk.

A beteg vagy mozgásképtelen szavazók mozgóurnát kérhetnek lakásukra. A magán vagy állami egészségügyi egységbe beutaltak csak akkor igényelhetnek mozgóurnát, ha az illető településre szól a személyi igazolványuk. A mozgóurnának 21 órakor kötelezően a választási helyiségben kell lennie.

Erdély András / Székely Hírmondó


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »