Hogyan segítette Amerikát a második világháborúban a maffia?

Hogyan segítette Amerikát a második világháborúban a maffia?

1907-ben New York-ba érkezett egy szicíliai születésű bevándorló, akinek igazán különleges és jelentős szerepet szánt a sors a történelemben. Ez a férfi, Charles Luciano ugyanis hamarosan az olasz maffia legfőbb főnöke lett. Emellett pedig az amerikai kormány titkos szövetségese a második világháború idején.

Az amerikai kormány második világháborús törekvéseit a modern szervezett bűnözés támogatta. A merésznek tűnő állítást nemrég előkerült feljegyzések és levelezések támasztják alá. Charles ’Lucky’ Luciano, az olasz maffiavezér óriási szerepet játszott a háború végső kimenetelében.

A ’Lucky’, azaz ’Szerencsés’ becenevet állítólag azután kapta, hogy túlélt egy gyilkos merényletet. Luciano az igazi gengszteréletet élte. Ő mozgatta a New York-i alvilág szálait, legyen szó drogkereskedelemről, prostituáltakról vagy épp illegális lokálokról. Charles Luciano keze mindenhová elért. Végül kényszerítés és zsarolás vádjával került a hűvösre. Ötven évet kapott, de csupán tízet ült le.

A maffiavezér kapcsolatairól és befolyásáról az amerikai kormány is tudomást szerzett. Az amerikai haditengerészeti hírszerzés egyik rangidős tisztje, Anthony Marsloe így emlékszik vissza: „Bárkit felhasználtunk, aki egy kicsit is tudott segíteni”.

De vajon miben tudott New York maffiavezére az amerikai hadsereg segítségére lenni? Mit nyert cserébe szolgálataiért? A szeptember 12-én induló, Kémek és ügynökök a második világháborúban című sorozatból ezekre és más érdekes kérdésekre is választ kaphatunk a Spektrumon.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »