Hogyan lehetnék a tanítványod? Hogyan tanulhatnék tőled?

Mintha összebeszéltetek volna, egyre többen szegezitek nekem az ilyen típusú kérdéseket. Ezért úgy érzem, érdemes pár sort szentelni ennek, hiszen az idő múlásával elsősorban azok maradnak meg hűséges követőimnek – akár az éteren keresztül, akár személyes ismeretség alapján –, akik minimum kedvelik mindazt a szellemiséget és lelkiséget, amit követek és képviselek.

 

Szóval, tanulni sokféleképpen tudsz tőlem. Vedd észre, hogy már most is azt teszed. Majdnem az összes www.boldognapot.hu oldalon található cikket én írtam vagy fordítottam. Ezekben tallózva, érdekesebbnél érdekesebb információkhoz juthatsz. Természetesen az én szemüvegemen keresztül, egyedi interpretációban és sajátos tálalásban.

Ezen kívül jelentős szerepet vállalok Horváth Zoltán Enigmák és Ébredések című műsorainak a tartalmi részeiért, amikor beszélgetőpartnerként („vendégként”) egy-egy témából rendszeresen felkészülve osztom meg tudásom egy részét a nagyközönséggel. De csak egy részét!

 

Bárki beláthatja, hogy az internetes információsztráda szerepe – akárcsak a könyveké is – véges, ha spirituális fejlődésről van szó.  A lelki vezetőnkkel való személyes kapcsolat nélkül elképzelhetetlen a közös spirituális munka. Merthogy a fejlődésünk egy része nem rajtunk múlik, hanem kívülről kapjuk. Túlindividualizálódott – túlegósodott – világban élve, sokan úgy gondolják, hogy mindent maguk érnek el a szellemi fejlődésükben, amivel én a legkevésbé sem értek egyet. Számomra nem ezt jelenti az önbeavatást. Számos láthatatlan segítőnk van, akik együttműködnek velünk és terelgetnek bennünket a spirituális utunkon. Úgyhogy aki valóban lát, az pontosan tudja, hogy nem egyedül éri el mindazt, amit magáénak tudhat. Ugyanakkor a nem látható segítőinken kívül a tapasztalataim szerint pótolhatatlan egy olyan tanító is, akiben megbízik az ember, akiben hisz a tanítvány, s akihez iránymutatásért fordulhat, ha szeretne. A tanító-tanítvány viszonya jó esetben feltétel nélküli bizalomra és hitre épül, kölcsönös elfogadáson alapszik. Tanítványaimnak mindig elmondom, hogy nem lehet a múltból megélni, ha bizalomról és hitről van szó. Csakis a jelen pillanatban születhet meg bennünk ez a lelki állapot. A szépet és jót elfogadni nem kihívás, ellenben a nehézségekben összetartani, a kínos dolgokat megbeszélni és egyeztetni, a lelki vezető nézeteit megfogadni az, ami a gyümölcsöző együttműködés garanciája.

 

Mindebből következik, hogy tanítványnak lenni odaadás, hűség, bizalom és hit nélkül nem megy.

A tanítvány mindig önmaga gyengeségeivel – jellemének próbáival néz szembe –, amibe egy tanító alig-alig szól bele, ha beleszól egyáltalán. Vagyis a lelki vezető nem azért van, hogy bármit megoldjon helyettünk! Ő szelíd határozottsággal emlékeztet és tanít arra, hogy kik vagyunk, mi a célunk és hogyan maradhatunk az ösvényen. A többi már a tanítvány sokszor emlegetett szabad akaratán múlik.

A tanítvány is csak ember, a lelki vezető is az, ennél fogva tévedhet. Fontos, hogy a fejlődő lélek útján megfelelő hozzáállással és érettséggel viseljük a kudarcokat. Ebben is sokat segíthet, ha nem az egó másokra kivetítő menekülő-vádló attitűdjét választjuk, hanem a teljes felelősséget vállaljuk a tetteinkért és a mulasztásainkért.

 

Továbbá a tanító nem azért van, hogy a tanítványaival vitába szálljon, hanem hogy a figyelmet az értékteremtő stratégiára hívja fel, a túlzott kifelé irányulásról a befelé irányulásra, a konfliktusokról a kiegyensúlyozottságra helyezze a hangsúlyt.

Hírdetés

A tanító abban is eltér a tanítványtól, hogy sokkal éberebb, vagyis egészen más szemszögekből nézi az élet áramlatait, mint a többiek. Számára az idő lelassul, átértékelődnek egyes pillanatok és egészen apró dolgokban leli örömét, még a világ hegyként tornyosuló akadályaitól sem teszi függővé magát. Ébersége megóvja attól, hogy túlértékelje az emberek által sugallt személyes valóságokat, hiszen a mi világunkban csaknem minden az emberi elme ítélete alapján bír több-kevesebb jelentőséggel. Az emberi elme viszont tele van a múlt maradványaival, amelyek akadályozzák a tisztánlátását. Mivel a tanító ismeri annak a titkát, hogyan szabadulhat meg az ember a múlt gondolati és érzelmi bilincseitől, s hogyan válhat ez által valóban látóvá, ezért előrébb jár az ösvényen a tanítványainál.

 

A tanítványnak csak alázatra, tiszteletre és szorgalmas gyakorlásra van szüksége, hogy életfeladatait beteljesíthesse és a benne rejlő isteni adományokat birtokba vehesse. Az út egyéni, de az élet törvényei univerzálisak. A tanítvány járja a maga útját, a tanító emlékeztetni arra, hogyan érdemes járni. A tanítvány valójában nem is a tanítót követi, hanem ugyanazt az isteni Törvényt, amit elöljárója is. Így életről életre ugyanazokat a vezérelveket követjük, a tanítói-tanítványi szerepek is felcserélődhetnek, mivel nincs is akkora jelentőségük, amekkorát nekik szoktunk tulajdonítani. Jelentősége mindig annak van, amit jelentőséggel ruházunk fel. Ilyen és ehhez hasonló felismerésekkel vezetem a tanítványaimat.

 

Akik igénylik a személyes tanulás lehetőségét, azok elérhetnek bennünket a [email protected] címeken.

 

Ha azonosulni tudsz ezzel a gondolkodásmóddal, ha egyetértesz ezzel az életszemlélettel, ha hasonló gondolkodású emberekkel szeretnél tanulni, akkor figyelmedbe ajánlom programjainkat.

 

Részt vehetsz programjainkon:

Önfejlesztő Műhelyeinken (beszélgetős előadásainkon)Hétvégi töltődéseinken (és Istentiszteleteinken)Bel- és Külföldi zarándoklatainkona Naptemplomunkban és a Pálos kolostorokban tartott IstentiszteleteinkenSzer-napjainkon (szent ünnepnapjainkon)Főnix programunkonÉbresztő Táborunkban

 

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül! Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához.

 

Bővebb információ:

[email protected]

 

Száraz György

Boldog napot!

The post Hogyan lehetnék a tanítványod? Hogyan tanulhatnék tőled? appeared first on Boldognapot.hu.


Forrás:boldognapot.hu
Tovább a cikkre »