Hogyan lehet beutazni?

Hogyan lehet beutazni?

A világ 202 országa közül 8 nem rendelkezik nemzetközi elismeréssel: Abházia, Dél-Oszétia, Észak-Ciprus, Karabah, Koszovó, Szomáliföld, Tajvan, Transznisztria.

Magyar szempontból a legegyszerűbb Koszovó és Tajvan, ezekbe vízummentesen lehet beutazni bármilyen módon.

Transznisztria csak szárazföldön érhető el (nincs nemzetközi repülőtere), viszont akár Moldáviából, akár Ukrajnából szabadon be lehet utazni. Mindkét országból rendszeres buszjáratok is vannak. Vízummentes a tartózkodás 24 óráig, ezt magában az országban lehet meghosszabbítani a rendőrségen.

Dél-Oszétia egyedül Oroszországból érhető el, a Dél-Oszétia és Grúzia közti határ le van zárva 2008 óta és el van aknásítva. Észak-Oszétiából (mely Oroszország része) naponta több buszjárat van. Magyaroknak 2 vízum is kell itt: dél-oszét vízum – ez Moszkvában szerezhető be a dél-oszét követségen -, s kell két darab orosz vízum, hiszen mint bemenetkor, mint kimenetkor keresztül kell menni Oroszországon.

Abházia egyszerűbb eset: oda a magyarok számára vízummentes Grúziából is be lehet menni, nem csak Oroszországból. Viszont fordítva, Abháziából Grúziába csak akkor lehet beutazni, ha előtte Abháziába Grúziából mentünk be. Minden esetben kell abház vízum is, ez beszerezhető a moszkvai abház követségen, de felvehető a határon is, előzetes egyeztetés után.

Észak-Ciprus 2004 óta könnyű célpont, mind Ciprusból be lehet menni, mind Törökországból. 2004 előtt a Törökországból való beutazást Ciprus büntette, ez azóta megszűnt. Észak-Ciprus vízummentes.

Karabahba előzetes vízum kell, ez csak Örményországban szerezhető be. Örményország magyaroknak vízummentes.

Szomáliföld a legnehezebb eset. Vízummentes magyaroknak, de csak Etiópiából és Dzsibutiból lehet beutazni, onnan viszont repülővel is akár. Viszont mindkét ország vízumköteles magyarok számára. Dzsibuti az egyszerűbb eset: előzetesen is lehet intézni a vízumot.

Hírdetés

Milyenek egyébként az egyes felsorolt országok nagyon röviden?

Abházia az, mely komolyan gondolja a függetlenséget, Oroszországhoz se akar csatlakozni. Teljesen komoly határőrizet van pl. az abház-orosz határon.

Dél-Oszétia de facto Oroszország, azaz Észak-Oszétia folytatása.

Észak-Ciprus tök ugyanaz, mint Ciprus, csak olcsóbb.

Karabah a tavalyi azeri-örmény háború után egy menekülttábor.

Koszovó egy második Albánia.

Szomáliföld esete sajátos: stabilabb és biztonságosabb, mint Szomália, melynek nemzetközi jogilag a része.

Tajvan egy második Hongkong, csak kissé szegényebb verzióban.

Transznisztria a volt Szovjetúnió skanzenje, az egyetlen volt szovjet terület, ahol máig minden tele van a szovjet jelképekkel.


Forrás:bircahang.org
Tovább a cikkre »