Hogyan is szállítják a szemetet? – Érdekünk, hogy odafigyeljünk

A Tega Rt. által szétküldött tájékoztató a szemét elhordásáról pontatlan, és csak arra jó, hogy összekeverje a dolgokat – hívta fel a figyelmet Bálint József. Az Erdélyi Magyar Néppárt Kovászna megyei elnöke által elmondottak alapján kerestük meg Ambrus Józsefet, a lécfalvi integrált hulladékkezelő központ igazgatóját, hogy öntsön tiszta vizet a pohárba.

Ambrus József leszögezte: nem lehet egységesen tekinteni a megye lakosságára, hanem lakhelyük szerint három különböző kategóriáról kell beszélnünk, akiktől nem azonos módon gyűjtik be a szemetet. Az első kategória a vidéki lakos, a második a városon magánházban lakó polgár, a harmadik pedig a városban élő, tömbházban lakó polgár.

A vidéken élőktől kétféle hulladékot szállítanak el a begyűjtők: a vegyes hulladékot és a szelektált (újrahasznosítható) hulladékot. Ide tartozik a papír, műanyag, üveg és a fém (konzerv- és sörösdobozok stb.). A szemetet hetente egy alkalommal viszik el, akárcsak eddig. A különbség az, hogy egyik héten a vegyes, a másik héten a szelektív hulladékot gyűjtik be – magyarázza Ambrus.

– Faluról semmilyen zöld hulladékot, füvet, falevelet, ágat, lemetszett gallyat nem szállít el a hulladékbegyűjtő. Ne csináljunk már úgy, mintha a nagyapáink nem tudták volna, mit kell tenni a lehullott lapival egy néhányáras kertben – méltatlankodik az igazgató, aki elfogadhatatlannak tartja, hogy a Zágonból érkezett autó egyharmadát murok, nyírt pázsit és falevelek tegyék ki.

Nem arról van szó, hogy nem lenne kapacitása, ha éppen muszáj, a hulladékbegyűjtőnek elszállítani az almafa lehullt levelét, hanem arról, hogy európai uniós norma van arra vonatkozóan, hogy mennyivel kell csökkenteni a lerakott vegyes szemetet, és ha ezt túllépjük, akkor személyenként 3–4 lejjel nőhet a szemétdíj, de ez az összeg néhány éven belül akár a tízszeresére nőhet.

– Nem hiszem, hogy lenne pénzünk arra, hogy saját hülyeségünket megfizessük, amikor a szerves hulladékot ingyen tudnánk komposztálni, megetetni az állatokkal, vagy a ganédombra dobni – próbálja érzékeltetni Ambrus József a gond lényegét.

A magánházban lakó városi polgároktól háromféle hulladékot visznek el: vegyeset, újrahasznosíthatót és zöldet (lebomló). Az elszállítás hetente történik: egyik héten elviszik a vegyest és a zöldet, a másik héten a szelektívet és a zöldet.

A tömbházban lakó városi polgártól kicsit nagyobb figyelmet várnak el. Az egyre jobban kiterjesztett szelektív kukákban külön gyűjtik a vegyes hulladékot, az üveget (zöld), a papírt (kék), valamint egyben a műanyagot és fémet (sárga). Több helyen megjelent az ötödik, „szürke” kuka, ebben később a lebomló hulladék kerül majd. A lakónegyedekből naponta elviszik a szemetet.

Ambrus felhívta a figyelmet arra a közkeletű tévedésre, hogy Lécfalván úgyis van válogató csarnok, akkor nem kell szelektíven gyűjteni a szemetet. A lerakóban még tovább válogatják a hulladékot, a műanyag palackokat például három külön csoportba (átlátszó, nem átlátszó és barna) válogatják, a papírt szintén három minőségben (újság, nem újság és karton) szedik külön.

Erdély András / Székely Hírmondó


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »