Hogyan hatott a járvány egy kis közösség mindennapi életére?

Hogyan hatott a járvány egy kis közösség mindennapi életére?

Ez a csönd éve volt – akár így is kezdhetnénk ezt a rövid beszámolót. Szinte csak nosztalgiázva emlékezünk a Covid előtti évekre.

Balony községben évente hagyományosan 10-15 olyan közösségi rendezvényt szerveztünk, amely lakosaink számára lehetővé tette a találkozást, elfeledve a mindennapi gondokat, felhőtlen szórakozást biztosítva. 3-4 táncmulatságot, színházi előadást, majálist, gyermeknapot, mikulási- és karácsonyi koncertet rendeztünk, de megünnepeltük az édesanyákat, valamint köszöntöttük szépkorú polgártársainkat. Megemlékeztünk a magyarságot érintő ünnepeinkről is.

Az évközi rendezvények kicsúcsosodása általában a már több mint negyed évszázada megtartott falunapi ünnepségsorozatunk volt.

2020-ban pedig jött a koronavírus-járvány, ami a rendezvények szervezését felülírta, és a legtöbb közös szórakozásról le kellett mondanunk. A 2021-es év első 4-5 hónapja a hétvégi tesztelések jegyében zajlott, minden szombaton megtelt a faluházunk, 3–400 személy vett részt rajta. Kissé ironizálva ezek voltak a közösséget összetartó hétvégi „szórakozási – találkozási” lehetőségek. A nyári hónapokban enyhült a járvány, és lehetőség nyílott, bizonyos korlátozások mellett, kulturális, sport- és egyéb rendezvények megtartására.

Mindenki tudja, hogy a kis közösségekben milyen fontos szerepet tölt be a mindennapi találkozás, a közös élmények átélése.

Az elmúlt hónapokban rengeteget lehetett hallani arról, hogy mi mindent tett tönkre a koronavírus-járvány. A legrosszabb hozadéka az volt, hogy elvette az emberektől a közös találkozások lehetőségét.

Az ősz folyamán úgy döntött a község önkormányzata, hogy családi napot szervez főzőversennyel – bográcsolással.

Hírdetés

Az egész napos rendezvény alatt a község szabadtéri színpadán kultúrműsorok zajlottak, könnyűzenei előadásokkal, koncerttel. A családi nap a helyi sportpályán került megrendezésre.

A főzőversenyre a csapatok szép számban gyűltek össze. A kellékeket, mint az asztalt és a tűzifát a rendezők biztosították. Az alapanyagot és a konyhai segédeszközöket a résztvevőknek maguknak kellett bebiztosítani. A menüt illetően nem volt korlátozás. Nem csak egyfajta ételt kóstolhattak, mert mindenki mást próbált főzni, a családi receptet vagy a legtutibb bevált receptet használva. Az értékelést szakképzett 5 tagú zsűri végezte, akik vagy szakácsok vagy pedig a gasztronómiában dolgozó szakmabeliek voltak. A győztes végül egy családi recept alapján készült halászlé lett, melyet a zsűri egyhangúan a legfinomabbnak ítélt. Az egész napos családi délután kiválóan sikerült, mindenki elégedetten és mosolyogva tért haza.

Az októberi hónapban sor került a hagyományos nyugdíjasnapra, ez alkalomból idős polgárainknak vásárlási utalványokat ajándékoztunk. A résztvevőket a Rivalda Színház szórakoztatta a „Honvágy” című előadásával.

Ezúton szeretnénk megköszönni a Bethlen Gábor Alap támogatását, mellyel hozzájárult a rendezvények sikeréhez. Nagybajcs községgel közösen már több alkalommal sikerült hasonló együttműködési kisprojektet megvalósítani. Nagyon szép és köszönetre méltó gesztus a magyar államtól, hogy anyagi eszközöket biztosít a határon túli településeknek arra, hogy egy anyaországi településsel együtt közösségépítő és magyarságmegtartó rendezvényeket szervezzen.

Bízzunk abban, hogy rövidesen a koronavírus-járvány lecseng és visszatérhetünk a megszokott életritmusunkba,

tovább építhetjük kis közösségünket és a csönd éve helyett majd azt énekelhetjük, hogy szóljon hangosan az ének!

Szabó Mónika


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »