Hogyan előzzük meg a „COVID-típusú elhízást” ?

Hogyan előzzük meg a „COVID-típusú elhízást” ?

A COVID-19-járvány negyedik hulláma felütötte a fejét hazánkban, de szerencsére jelentős korlátozások – hála a vakcinációs programnak – nem várhatók. A korábbi hullámok esetében ugyanakkor azt tapasztaltuk, hogy nagyon sokan számos kilóval lettek nehezebbek, és ennek leadásával még a legtöbben adósak maradtak – írja összefoglalójában Bedros J. Róbert, a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság (MOMOT) elnöke és Simonyi Gábor főtitkár.

A Magyar Obezitológiai Társaság Országos Obezitológiai Centrumához nap mint nap sok megkeresés érkezik, hogy hogyan lehetne megszabadulni a felszedett kilóktól, és mit lehetne tenni annak érdekében, hogy a járvány újabb hullámának árnyékában ne gyarapodjon súlyunk – írja az Origo.

Obezitológusként azt mondják a MOMOT vezetői, hogy – mint minden betegség esetén – a megelőzés a legfontosabb, de ha már túlsúllyal vagy elhízással állunk szemben, akkor  csak az elhízás kezelésében jártas egészségügyi szakemberekre támaszkodjunk. 

Hogyan hízunk?

Jószerivel észrevétlenül szaladhatnak fel a kilók, mivel már egy igen kis többlet-kalóriabevitel is jelentőssé válhat. Példaként megemlíthető, hogy ha hetente csak 125 kcal-val többet eszünk (ez egyenlő heti pl. egy szelet vajas kenyérrel), akkor egy év alatt az bizony plusz 1 kg-t jelenthet.

És persze tudjuk, hogy hetente nem csak ennyi plusz-kalóriabevitel történik, ezért sok-sok pluszkilóval lehetünk súlyosabbak néhány hónap alatt is – hívja fel a figyelmet a MOMOT elnöke, Bedros J. Róbert és a főtitkár, Simonyi Gábor.

A COVID-19 járvány alatt bizony többet ettünk a szükségesnél, és kevesebbet is mozogtunk. 

Ennek eredője a sok pluszkiló. Tudatosan figyeljünk oda étkezésünkre, ne engedjünk a finom falatok csábításának.

A korábbi „home office” a legtöbb helyen megszűnt vagy kevesebb napra korlátozódott, ezért mindenképpen jobbak a lehetőségeink a testsúly megőrzésére, de akár a fogyásra is.

Hogyan fogyjunk?

Hírdetés

A sikeres fogyás alaptétele, hogy a szervezet energia-egyensúlyát olyan irányba változtassuk meg, amelynek során a zsírégetés válik dominánssá. A fogyás tervezése során az első teendő, hogy mérjük meg magunkat, álljunk mérlegre. A következő lépés, hogy tervezzük meg, hogy mennyitszeretnénk fogyni. Ennek során ne essünk túlzásokba, mivel az „álomsúly” a legtöbb esetben álom is marad.

Inkább kisebb súly leadását célozzuk meg, hogy legyen sikerélményünk.

Ezen felbuzdulva lehet a következő célokat kitűzni. Amennyiben mégsem sikerül egy vagy két lépcsőfok, akkor gondoljuk át, hogy mit lehetne jobban csinálni, mert bizonyára valami félrecsúszott ekkor a diétában.

A diéta

A diéta során a legjobb eredmény – hosszabb távon is fenntarthatóan -, nőknél 1200 kcal/nap, míg férfiaknál 1500 kcal/nap energiabevitellel érhető el.

Kerüljük el a nagy adagok elfogyasztását. Tányérunkra ne szedjünk repetát. Főétkezések között kerüljük a nassolást. 

Ez utóbbival észrevétlenül sok száz kalóriát vihetünk be.

Ne menjünk éhesen élelmiszert vásárolni, mivel ilyenkor vágyaink és nm reális szükségleteink hajtanak. 

Szánjunk elég időt az egyes étkezésekre, kerüljük a gyorsan befalható „gyorsételek” fogyasztását. És  ha nagyon tudatosan szeretnénk fogyni, akkor a legjobb, ha kalória- és mozgásnaplót is vezetünk.

A mozgás szerepe

A másik fontos tényező a mozgás. Sokszor halljuk, hogy nincs erre idő, nem tudunk konditerembe menni, pedig a lábunk mindig kéznél van.

Kezdésként hetente 100 perc összidőtartamú, 4-5 napra elosztott gyaloglás is megfelelő, amelyet fokozatosan, 2-4 hetente heti 25 perccel emelhetünk, míg elérjük a heti 200/perc mozgásmennyiséget. 

A mozgásnak számos előnyös hatása lehet a szervezetre. Javítja a szív- és érrendszer állapotát, miközben az immunrendszert és a kedvünket is kedvezően befolyásolja. A mozgás javítja a hangulatunkat és csökkenti a stresszt is, amely hatások előnyösek lehetnek az őszi-téli időszakban.  Ma már sokan rendelkeznek okostelefonnal vagy okosórával, amely a megtett lépéseket is számolja. Célozzuk meg a napi 10.000 lépést, amely talán soknak tűnhet, ugyanakkor sok kicsi sokra megy. 


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »