Hogyan birkóznak meg az önkormányzatok a koronavírus-járvánnyal? Helyzetkép

A polgármesterek többsége viszonylag jól megbirkózott a koronavírus-járvány miatti feladatokkal – derül ki abból a felmérésből, amelyet a Magyar Közösség Pártja a napokban végzett polgármesterei körében.

A védőmaszkokat javarészt önerőből sikerült biztosítaniuk. Nagyobb gond van a gumikesztyűkkel, azok sok polgármester szerint nem beszerezhetők, így azt nem tudták biztosítani kellő mennyiségben a lakosok részére.

Ami a polgárok informálását illeti, ezt kiválóan megoldották minden településen, kihasználták az online csatornákat, és a hagyományos módszereket is, így a falurádiót, a plakátolást és a szórólapterítést is.

Az online istentiszteletek, illetve szentmisék kapcsán vegyes a kép. Vannak települések, ahol ezt sikerült helyi szinten online biztosítani, tehát hangképes élő közvetítést nézhetnek, de javarészt a hívők a televíziós vagy a rádióközvetítésekre vannak utalva.

Hírdetés

Ami a szépkorúak, idősek segítését illeti, az önkormányzatok több helyen biztosították számukra a melegétel-kihordást, a bevásárlást és a gyógyszerbeszerzést is,

de a legtöbb esetben erre nem volt igény, a családtagjaik ezt megoldották számukra. Ami az online oktatást illeti, több községből jelezték, hogy nincs saját iskolai, illetve oktatási intézményük, másrészt ez a feladat nem községi feladat, viszont jelezték azt is, hogy ezt az oktatók, a tanárok online applikációk útján megoldották. 

Az internetkapcsolatra sehol nem voltak panaszok. És ami a legfontosabb, az igények, a kérések kapcsán a polgármesterek leginkább a szájmaszkok, a gumikesztyűk és a fertőtlenítőszerek  biztosításának fontosságát hangsúlyozták, főleg abban az esetben, ha karanténidőszak hosszú hetekre, hónapokra elhúzódna.

Nem minden hirdetmény, hivatalos kiadvány, útmutató érhető el kétnyelvűen, ezért kérik az illetékeseket, hogy ha mód van rá, biztosítsák be ezen dokumentumok hiteles fordítását.

Igaz, ez nem az önkormányzatok feladata, hanem az állami szervek és hivatalok törvényes kötelezettsége. Az államnak az összes veszélyhelyzetet hirdető dokumentumot, értesítést kötelessége lenne a kisebbségek nyelvén is biztosítani minden, a kisebbségek által nagyobb számban lakott község területén.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »