Hogy mindenki megérezze az Egyház szeretetét – Pál József Csaba a családok világtalálkozójáról

Hogy mindenki megérezze az Egyház szeretetét – Pál József Csaba a családok világtalálkozójáról

„Kísérni kell a családokat a házasságkötés után is” – emelte ki Pál József Csaba temesvári megyéspüspök a június 22. és 26. között Rómában megrendezett Családok X. Világtalálkozója kapcsán adott interjújában. A Vatikáni Rádió magyar szerkesztőségének munkatársa, Somogyi Viktória által készített beszélgetés leírt változatából közlünk részleteket.

Pál József Csaba püspök a romániai püspöki konferencia családreferenseként vett részt és vezette a romániai küldöttséget a római, központi rendezvényen, amelyet június 22. és 26. között tartottak. Romániából nagy küldöttség érkezett, összesen 42 fő: húsz szülő, 19 gyerek, két pap és a temesvári püspök; minden egyházmegye képviseltette magát.

„Az első napon előadást hallhattak a résztvevők, majd néhány család tanúságtételét arról, hogy a család a plébániának nem egy »melléklete«. A plébánia ne csak magára koncentráljon, hanem segítse a családokat, hogy családegyház legyenek.

Ez volt az egyik lényeges pont” – mutatott rá beszámolójában a temesvári püspök.

Másik fontos gondolatként Pál József Csaba kiemelte:

Bizonyos szempontból még gyerekcipőben jár ezen a téren az Egyház, de ebbe az irányba kell elindulni: a család szépségét, értékét kell valamilyen szinten felszínre hozni, és segíteni a családokat, hogy tényleg evangelizálók tudjanak lenni. Nyilván nem annyira csak a szóval, hanem azáltal, ahogyan a gyerekeik, a nagyszülők és a család többi tagjai is magukba szívják a családnak a hitét és életét. Nagyon fontos az, hogy a családban nemcsak a kimondottan vallásos dolgokra koncentrálnak, hanem az evangélium a család egész életét áthatja, és ettől lesz a család szent, ahogyan ezt a világtalálkozó témája is jelzi: A család út az életszentség felé. Bemutattak konkrét példákat is szentté avatott családokról és a családtagjaikról, hogy hogyan élték meg ezt a kisugárzást.”

Pál József Csaba temesvári püspök kiemelt egy további jelentős gondolatot a családpasztorációval kapcsolatban. „Korábban a fiatalokat próbáltuk felkészíteni a házasságra, három szakaszban: távoli, közeli és nagyon közeli felkészítéssel. Miután megvolt a házasságkötés, elég sokszor magukra hagytuk őket. A világtalálkozón erősen hangsúlyozták, hogy kísérni kell a családokat azt követően is legalább öt-tíz évig, utána pedig kísérni azokat a családokat, amelyek problémákkal küzdenek. Előfordul, hogy esetleg olyan gyermekük született, akit nehezebb nevelni, vagy a család a válás szélére jutott, talán el is váltak. Fontos, hogy ők is megérezzék az Egyház anyai szeretetét.”

Hírdetés

Pál József Csaba személyes tapasztalata is az, hogy a családok nem tudnak megállni önmagukban vagy csak nagyon ritkán, hogy élő hittel tudják megélni a családi életet és tudják nevelni a gyerekeit ilyen szinten.

Az Egyház anyai szeretetét konkrét személyeken, családokon keresztül éreztessük meg velük.”

„Nagyon fontos a különféle helyzetekben levő családokra odafigyelni, az újraházasodottak felé is fordulva” – emelt ki a temesvári püspök. „Velük is meg kell éreztetni az Egyház szeretetét. Egy paraguayi család tanúságtételében hallhattunk arról, hogy ezek a családok eltávolodtak az Egyháztól, de éppen a családközösség által újra közel kerültek hozzá. A gyerekeik most katekézisre járnak, ők maguk is szerepet vállalnak az Egyházban, a különböző tevékenységekben, és boldogok, hogy újra megtalálták a közösséget, az Egyház közösségét és ők azok, akik leginkább tanúságot tesznek a család szentségéről.”

A Családok X. Világtalálkozóján tartott szentségimádás kapcsán a temesvári püspök emlékeztetett a hit örömteli átadására: „Örüljünk annak, hogy Isten jelen van az életünkben, hogy megláttuk, mit tett életünkben és ezt fejezzük ki örömmel, akkor is, ha sok szenvedés is volt közepette. Fontos, hogy az örömünket a hit szempontjából is tudjuk továbbadni.”

Az interjú leírt változata ITT olvasható; a szöveg alatt pedig meghallgatható a beszélgetés.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó (archív): Temesvári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »