Hofer: Jobban szervezett Európai Unióra van szükség

Jobban szervezett Európai Unióra van szükség Nagy-Britannia kilépését, a Brexitet követően, azonban erre vonatkozó törekvésnek eddig még nem látszik jele – mondta Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) államfőjelöltje egy háttérbeszélgetésen, amelynek egyes részleteit a Die Presse című lap csütörtöki száma közölte.

A december 4-én tartandó osztrák államfőválasztás szabadságpárti indulója tagadta, hogy korábban üdvözölte volna a Brexitet, vagyis Nagy-Britannia kilépését az unióból. Ehelyett elmondása szerint inkább abból indult ki, hogy az unión belül új szerződésekre van szükség. “Meggyőződésem, hogy az EU nem veszett el” – szögezte le. Hozzátette: az FPÖ pártprogramjában az európai integráció melletti kiállás, azonban az unió központosításának elutasítása szerepel.

Norbert Hofer a múlt héten arról beszélt, hogy Ausztriában is népszavazást szorgalmazna az EU-tagságról, ha Nagy-Britannia távozása után az uniós döntéshozatal központosítottabbá válik, és ha a jövőben döntés születne Törökország felvételéről az Európai Unióba.

A vasárnapi államfőválasztás másik jelöltje, a Zöldek által támogatott Alexander Van der Bellen korábban úgy nyilatkozott, hogy “hiteltelennek” tartja az FPÖ “irányváltását”. Szerinte az FPÖ kezdetben a “legmelegebben” üdvözölte a Brexitet, majd mikor a párt látta, hogy Ausztriában nem népszerű ez a vélekedés, változtatott a stratégián.

Van der Bellen veszélyesnek ítéli meg Ausztria esetleges kilépését az unióból, amely szerinte elsősorban munkahelyek ezreit kockáztatná. Úgy vélte, hogy Európában most összetartásra van szükség.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »