Hivatalosan is felkérte a csatlakozásra Svédországot és Finnországot a NATO – a nap hírei

Hivatalosan is felkérte a csatlakozásra Svédországot és Finnországot a NATO – a nap hírei

Egységes parkolási rendszert vezet be Budapesten a Fővárosi Önkormányzat. Ismét emelkedik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja.

Hivatalosan is felkérte a csatlakozásra Svédországot és Finnországot a NATO. Korábban a felek aláírták azt a megállapodást, amellyel Törökország belegyezett Svédország és Finnország NATO-tagságának támogatásába.

Jelentősen növeli katonai jelenlétét Európában az Egyesült Államok – jelentette be az amerikai elnök. Joe Biden a NATO madridi csúcstalálkozójának első hivatalos munkanapján úgy fogalmazott: a szövetségesekkel együtt biztosítani fogják, hogy a szövetség készen álljon mindenféle földi, tengeri vagy légi fenyegetés kezelésére.

A világ kereszténydemokrata, konzervatív pártjait tömörítő CDI elnökével tárgyalt a madridi NATO-csúcs előtt a miniszterelnök. Orbán Viktor és Andres Pastrana egyetértett abban, hogy meg kell akadályozni az ukrajnai háború tovább terjedését, a menekülteket pedig be kell fogadni. Orbán Viktor megismételte: nem támogat egyetlen olyan javaslatot sem, amely belesodorhatja a NATO-t és Magyarországot a konfliktusba.

Tovább bővül a Magyar Honvédség önkéntes tartalékos rendszere. Az új ezred három körzetből alakul, összesen 47 járással. A cél, hogy hatékony és jól feltöltött legyen az ezred. A honvédség már várja a tartalékosok jelentkezését.

Sikeresnek tartja az uniós klímavédelmi megállapodásokat a kormány. Az uniós tagországok környezetvédelmi miniszterei 5 klímavédelmi javaslatról egyeztek meg. A megállapodás lehetővé teszi, hogy az Európai Unió 2030-ra 55 százalékkal tudja csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást az 1990-es szinthez képest.

Állami felügyelet alá kerülhetnek a stratégiai és nemzetbiztonsági szempontból kiemelt energetikai iparágak, a villamosenergia-, a földgáz-, kőolaj-, távhőipar és bányászat jelentős vagy meghatározó szereplői. A kormány az ellátás folyamatosságára és biztonságára vonatkozó közérdek érvényesítése miatt teszi lehetővé ezt.

Hírdetés

Windisch Lászlót, a Központi Statisztikai Hivatal elnökhelyettesét javasolja az Állami Számvevőszék elnökének a parlament eseti bizottsága. A jelöltet hétfőn hallgatja meg a gazdasági bizottság, és ha alkalmasnak találja a posztra, akkor még aznap szavazhat róla az Országgyűlés. Az ÁSZ-elnökének megválasztásához a parlament kétharmados többsége szükséges.

A hiteltörlesztési moratóriumban maradás többletterheire figyelmeztet a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank szerint az év végéig a törlesztési moratóriumban maradó átlagos lakáshitelesek további csaknem 300 ezer forint, a személyi hitelesek pedig mintegy 200 ezer forint többletfizetési kötelezettségre számíthatnak.

Egységes parkolási rendszert vezet be Budapesten a Fővárosi Önkormányzat, amely emeli a parkolási díjakat is. A jelenlegi 27-féle parkolási zóna helyett 4 zóna lesz. Az A-jelűben 8-tól 22 óráig, óránként 600 forintot kell fizetni. Körülbelül 10 százalékkal nő a parkolási díjas zónák területe. Az új szabályozás szeptember 5-én lép hatályba.

32 milliárd forint, fejlesztési célú hitel felvételéről döntött a Fővárosi Közgyűlés. A határozat szerint a 20 éves futamidejű kölcsönt az OTP Bank vezette konzorciumtól veszi fel a főváros az idei fejlesztési feladatok megvalósítására. A szerződés hatályba lépését a kormánynak is támogatnia kell.

Uniós forrásokat nyert a Nyugati pályaudvar fejlesztése és nagyon jó minősítést kapott az Európai Bizottság értékelésén a Déli Körvasút beruházás is – közölte a közlekedéspolitikáért felelős államtitkár. Vitézy Dávid elmondta: Magyarországon 5 fejlesztési terv valósulhat meg összesen több mint 11 milliárd forint értékben. 4 projekt a tiszta és csendes elektromos autózás további térnyerését segíti elő, 5 dunántúli vasútvonalon pedig 11 állomás fejlesztésének előkészítése történik meg.

Júliustól egyszerűbb lesz az egészségügyi ellátásokhoz kapcsolódó utazási költségtérítés rendszere. A papíralapú utalványokat online rendszer váltja fel. Az elektronikus rendszerre való átállással nem változik a jogosultsági kör és a támogatások mértéke, de az ügyintézés egyszerűbb lesz.

Az elmúlt héten 21 koronavírusos beteg halt meg és több mint 3 ezer új fertőzöttet igazoltak. 233 beteget ápolnak kórházban, közülük 5-en vannak lélegeztetőgépen. Eddig több mint 6 millió 400 ezren kaptak koronavírus elleni oltást. Közben ismét emelkedik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja. A koncentráció 16 helyszínen a mérsékelt, 6 városban pedig az alacsony tartományba esik.

Átmeneti vízhiányra figyelmeztet 10 Pest megyei településen a vízszolgáltató. A hőségben megnövekedett vízfogyasztás további emelkedése, illetve műszaki hiba esetén nyomásesés vagy átmeneti vízhiány tapasztalható, ezért a Duna Menti Regionális Vízmű a fogyasztás csökkentését kérte az emberektől.

Ítéletidő tombolt Karintiában. Földcsuszamlások és áradások miatt riasztást adtak ki a dél-ausztriai tartományban. Többeket helikopterrel kellett kimenekíteni az elárasztott településrészekről. Az ítéletidő különösen Villach közelében okozott súlyos károkat.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »