Hivatalosan is bemutatták az öntözési tervet Kovászna megyében

Hivatalosan is bemutatták az öntözési tervet Kovászna megyében

Az elmúlt héten sajtótájékoztatón mutatták be Kovászna megye integrált öntözési tervét. Az eseményre a megyeházán került sor az elkészítésben részt vevő hivatalok képviselői, illetve több érintett gazda jelenlétében.
Tamás Sándor megyei­tanács-elnök méltatta elsőként az eredményt.

Hangsúlyozta, a megye öntözési tervét a szakminisztérium is jóváhagyta. Az elképzelést ifj. Orbán Miklós, az AgroSic vezetője mutatta be. Ez az egyesület legfontosabb megvalósítása eddig, mely országos szinten is egyedi – hangoztatta. 1240 hektárnyi mezőgazdasági terület engedélyezett öntözését teszi lehetővé, 33 gazda használhat hivatalosan öntözésre felszíni vizeket. A terv elkészítése csapatmunka eredménye, a siker öt intézmény és egy tervező munkáját dicséri. Az AgroSic feladata volt a kapcsolattartás a tervet készítők és a farmerek között, ugyanakkor vállalta az előfinanszírozást is.

A terv műszaki részleteit Bartos Károly vetített képes előadásban mutatta be. Kétévnyi munka eredménye, mely a következő 20–30 évben jelentős hatással lesz a megye mezőgazdaságára – mondta. Másfél évet vett fel csupán az adatgyűjtés, a gazdák öntözési felszereléseinek, a használható vízforrásoknak a felleltározása. A terv 116 parcella öntözését teszi lehetővé, 46 vízforrásból 69 szivattyúzási pontot határoztak meg. Gigantikus mennyiségű, évi 1,6 millió köbméter víz juthat így a kultúrákra.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »