Hivatalos: újabb hét évre megválasztották az ír államfőt

Jelentős többséggel újraválasztották Michael D. Higgins ír államfőt a szombat este közölt hivatalos eredmények szerint. A 77 éves politikus hivatalos választási győzelmét, s ezzel újabb hétéves megbízatását a jórészt ceremoniális tisztségre a dublini várban jelentették be.

Higgins a pénteki elnökválasztáson az 1,4 millió leadott szavazat 56 százalékát, vagyis több mint 800 ezer voksot szerzett meg az RTE közszolgálati televízió szerint. Az írek a remény, s nem a félelmek, illetve a megosztottság kihasználása mellett döntöttek – mondta nagy tapsvihar közepette a 2011 óta hivatalban lévő politikus. „Az egész nép elnöke leszek, azoké, akik rám szavaztak, és azoké is akik nem” – emelte ki Higgins.

Leo Varadkar kormányfő, aki a hivatalban lévő elnököt támogatta a kampány során, a Twitteren gratulált Higginsnek választási győzelméhez. A 77 éves munkáspárti, de a választáson függetlenként induló Higgins mellett az államfői tisztségért öten versengtek. Második helyen a voksok 23 százalékával Peter Casey üzletember végzett.

Hírdetés

Az elnökválasztással egy időben tartott népszavazáson az istenkáromlás alkotmányos tilalmának eltörlése mellett döntöttek jelentős többséggel a szavazópolgárok. Az RTE szerint a voksolók 65 százaléka támogatta 35 százalék ellenében a blaszfémiát tiltó rendelkezések eltörlését. Sokan azonban feleslegesnek és költségesnek ítélték a referendum megtartását, mivel hogy 1855 óta senkit sem vontak törvényi eljárás alá istenkáromlás vádjával, noha a jogszabályok szerint akár 25 ezer eurós pénzbüntetést is kiszabhatnak érte.

Az egykor mélyen vallásos Írországban az elmúlt években engedélyezték az azonos neműek házasságkötését és eltörölték az abortusz tilalmát. A választói résztvétel alig 44 százalékos volt.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »