Hivatalos eredmények: A PS legyőzte a Smert, a MKP és a Most-Híd kibukott az EP-ből

Hivatalos eredmények: A PS legyőzte a Smert, a MKP és a Most-Híd kibukott az EP-ből

A Statisztikai Hivatal által közölt hivatalos eredmények szerint az idei EP-választást a PS-SPOLU balliberális koalíció nyerte meg 20,11 százalékkal. A második helyen jócskán lemaradva a Smer végzett 15,72 százalékkal. Dobogós harmadik a szélsőjobbos ĽSNS 12,07 százalékkal. Megerősítést nyert, hogy sem a Most-Híd, sem az MKP nem szerzett mandátumot az EP-ben.

Negyedikként küldhet az európai parlamentbe képviselőt a KDH 9,69 százalékos eredményével. Ötödik a sorban az SaS 9,62 százalékkal. Hatodikként – és egyben utolsóként – az OľaNO-NOVA koalíciója küldhet képviselőt az uniós törvényhozásba 5,25 százalékos eredménnyel.

Az MKP a korábbi becsléseknek megfelelően 4,96 százalékkal csúszott le a mandátumszerzésről. Nem járt sikerrel az SNS sem, 4,09 százakkal nem érte el a bejutási küszöböt. A Sme rodina 3,23 százalékkal elmondhat arról, hogy Salvini pártcsaládjában kapjon helyet az EP-n belül. A Most-Híd folytatva az elnökválasztás óta tartó látványos agóniáját 2,59 százalékkal maradt alul.

A részvételi arány viszonylag magas volt Szlovákiában: 22,74 százalék, ugyanakkor ez így is messze elmarad az uniós átlagtól, ami 50 százalék felett van.

Hírdetés

Mandátumok megoszlása

 

Szlovákia 14 képviselőt delegálhat az uniós törvényhozásba. A PS-SPOLU 4, a Smer 3, az ĽSNS 2, a KDH 2, az SaS 2 az OľaNO pedig 1 mandátumot szerzett. Feltéve, hogy a britek végül kilépnek az EU-ból, és 14 szlovák képviselő ülhet az EP-ben 13 helyett.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »