Hivatalos: Bezárja egyik szlovákiai üzemét a Samsung

Hivatalos: Bezárja egyik szlovákiai üzemét a Samsung

A dél-koreai Samsung hivatalosan is elismerte, hogy jelentősen átalakítja szlovákiai gyártását. A tervek szerint egyik üzemét be is bezárják.

A hírt a SME szlovák napilap internetes kiadása közölte. Értesüléseik szerint a cég két szlovákiai gyára egyikének bezárása mellett döntött. A Samsungnak Galántán és Vedrődön (Voderady) működik üzeme.

Az még nem biztos, hogy a cég külföldre viszi a termelés egy részét, szóba került az is, hogy Szlovákián belül költözteti máshova telepét.

Valószínű, hogy a vedrődi gyár sorsát pecsételik meg, sajtóértesülések szerint idén áprilisban. Erre az üzemre a cég már nem kap semmilyen állami támogatást vagy adókedvezményt.

Hírdetés

A cég hivatalos indoklása szerint, mivel kis hozzáadott értéket képviselő üzemről van szó (kizárólag összeszereléssel foglalkoznak), ezért nem áll módjukban tovább emelni a béreket, hogy magukhoz csábítsák a gyártósori munkásokat – az ilyen gyáraknál nem kifizetődő.

A vedrődi gyár 568 embert foglalkoztat állandó jelleggel, további 1000 alkalmazott külsősként vesz részt a termelésben. Bár hivatalosan még nem kaptak értesítést a dolgozók, a Samsung menedzserei jelezték, hogy mindenkinek lehetőséget adnak arra, hogy Galántán folytassák a munkát.

A cég béradatokat nem hozott nyilvánosságra eddig, így nem tudni, milyen bérszínvonal miatt döntöttek a gyár bezárása mellett. A könyvelési kimutatásokban szereplő cégen belüli átlagbér nagysága azért nem mérvadó, mert az tartalmazza a felsővezetők és menedzserek bérköltségét is.

SME.sk

Nyitókép: androidportal.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »