Hivatalos bejegyzését kérelmezte Beblavý új pártja

Hivatalos bejegyzését kérelmezte Beblavý új pártja

POZSONY. Hivatalos bejegyzését kérte Miroslav Beblavý független parlamenti képviselő alakulófélben lévő pártja, az Együtt – Polgári demokrácia, amelynek alapítói 18 ezernél is több aláírást adtak le a belügyminisztériumnál. Egy párt hivatalos bejegyeztetéséhez 10 ezer aláírásra van szükség. Ha a bejegyeztetés hivatalosan is megtörténik, Beblavý kész indulni a párt elnöki posztjáért.

A párt alapítói Miroslav Beblavý, Jozef Mihál, Katarína Macháčková, Simona Petrík, Viera Dubačová és Oto Žarnay független parlamenti képviselők.

„A cél, hogy a szlovákiai embereknek többé ne kelljen a kisebbik rosszra voksolniuk" – indokolta meg a pártalapítást sajtótájékoztatóján Beblavý, egyben kizárva az együttműködést a Marian Kotleba vezette, ellenzékben politizáló Mi Szlovákiánk Néppárttal (źSNS), illetve a kormánykoalíció legerősebb tagjával, a Robert Fico miniszterelnök vezette Irány-Szociáldemokráciával (Smer-SD). Mint közölte, a többi párttal elképzelhetőnek tartja az együttműködést, bár az Andrej Danko házelnök fémjelezte, szintén kormánykoalíciós Szlovák Nemzeti párttal (SNS) való együttműködést problematikusnak tartja, illetve Boris Kollár Család Vagyunk (Sme rodina) pártját illetően is akadnak kétségei. Beblavý a Progresszív Szlovákiára (PS) is partnerként tekint.

Hírdetés

Elmondása szerint az Együtt – Polgári demokrácia (SPOLU) egy szakmaiságon alapuló párt kíván lenni, amelynek érdekei középpontjában mindazon emberek állnak, akik azt szeretnék, hogy Szlovákia egy jó ország legyen. Erős és modern gazdaságot, mindenki számára azonos mércét, hatékonyan működő egészségügyet, minőségi oktatást és egyértelmű európapárti irányultságot akar. Beblavý csapata az idén le kívánja fektetni programpontjait, illetve 50 kulcsfontosságú törvényjavaslattal kíván előrukkolni, amelyeket a parlamentbe is elő kívánnak terjeszteni.

Ami a SPOLU finanszírozását illeti, a párt 500 ezer eurós költségvetéssel számol a választások idejére, amelynek harmadát a párt alapítóitól, további harmadát kis-, míg utolsó harmadát közepes- és nagy mecénásaitól kívánja beszedni. Választási sikerként azt könyvelné el, ha részese tudna lenni egy a Robert Fico vezette kabinetet megdöntő kormányváltó erőnek. „Ha kormányt alakítunk, amely előre lendíti Szlovákiát" – fűzte hozzá Beblavý, akinek pártja az idei helyhatósági választásokba is be kíván kapcsolódni annak szándékával, hogy új polgármestereket és képviselőket juttasson a helyi önkormányzatokba.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »