Hivatalos: Azt a kontinensfoglalót kell befogadnunk, akit az européerek kijelölnek…

Hivatalosan is megérkezett az Európai Bizottság keresetlevele az Igazságügyi Minisztériumba (IM) arról, hogy a testület megindítja az eljárást az Európai Bíróság előtt Magyarország ellen az uniós menekültkvótákról szóló döntés elutasítása miatt – közölte a tárca az MTI-vel.

A kötelezettségszegési eljárás megindítását megelőzően Magyarország és Szlovákia 2015 decemberében megsemmisítési keresetet indított az Európai Tanács által az év szeptemberében elfogadott, a menedékkérők áthelyezéséről szóló határozat ellen, amelynek értelmében Magyarországnak 1294 menedékkérőt kellett volna átvennie Olaszországból éás Görögországból.

Hírdetés

Az ügyben az Európai Bíróság tavaly szeptember 6-án elutasította a magyar keresetet, és érvényben tartotta a határozatot. A kötelezettségszegési eljárást az Európai Bizottság még a bíróság elutasító döntése előtt megindította és lefolytatta. Ennek megfelelően június 15-én hivatalos felszólítást küldött, amelyre a magyar kormány július 13-án küldte meg válaszát. Július 26-án a bizottság, szintén négyhetes határidőt biztosítva, indokolással ellátott véleményt küldött, amelyre a magyar kormánynak augusztus 23-áig kellett válaszát megküldenie.

A gyorsított eljárásnak – amely ellen a magyar kormány mindkét válaszlevelében tiltakozott – az volt az oka, hogy a kötelezettségszegési eljárást a bizottság még az áthelyezési határozat alkalmazási idejének lejárta, tehát tavaly szeptember 26. előtt befejezettnek nyilváníthassa, hiszen érdemben csak így tudna a kötelezettség elmulasztása mellett érvelni a bíróság előtt.

Tavaly decemberben a visegrádi négyek a szolidaritás jegyében több mint 36 millió eurós támogatást ajánlottak fel, amelynek célja a líbiai határvédelem megerősítése, ahelyett, hogy idegen élősködőket vennének át már tagállamokból.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »