Hivatalból hordott fegyvert, és homofób volt a floridai mészárló

Hivatalból hordott fegyvert, és homofób volt a floridai mészárló

A világ legnagyobb biztonsági cégénél dolgozott a floridai tömegmészárlás elkövetője. A férfi a múlt héten két fegyvert is vásárolt legálisan. Bár a merénylő és az Iszlám Állam is bejelentette, hogy a terrorszervezet nevében gyilkolt, az amerikai kormány szerint ez még nem bizonyított. Apja szerint a férfi nem vallási szélsőséges volt, hanem gyűlölte a homoszexuálisokat, ezért rendezett vérfürdőt egy melegbárban.

Az amerikai himnusz eléneklésével, szivárványszín zászlókkal és gyertyagyújtással emlékeztek a washingtoni Fehér Ház előtt a floridai melegbárban történt mészárlás áldozataira. Az 50 emberéletet követelő merénylet az Egyesült Államok történetének legvéresebb fegyveres tömeggyilkossága volt, és a legtöbb áldozattal járó terrortámadás 2001. szeptember 11. óta.

„Bár korai szakaszában jár a nyomozás, már tudunk annyit, hogy azt kimondhassuk: terrortámadás és gyűlöletbűncselekmény történt, de mi, amerikaiak egységesek vagyunk a gyászban, a felháborodásban és abban, hogy népünket meg kell védelmezzük” – jelentette ki Barack Obama amerikai elnök.

A támadó a Pulse nevű orlandói melegbárba rontott be félautomata géppisztolyával és kézifegyverével, majd túszul ejtette a szórakozóhely vendégeit, akiket ezután sorra kivégzett. Az egyik túlélő így számolt be az eseményekről: „Ott ültem és jól szórakoztam a klubban, amikor tűzijátékra vagy kidurranó lufikra emlékeztető hangokat hallottam, és azt hittem, hogy ez is a show része volt. Aztán hallottam, ahogy sikítoznak az emberek és továbbra is hallottam a hangokat, aztán az emberek a földre zuhantak… Ekkor eszméltem rá, hogy ez nem egy show, és ki kell jutnom” – idézte föl a történeteket a szemtanú.

A tömegmészárlásnak a kiérkező rendőrök vetettek véget, agyonlőtték a merénylőt. A halálos áldozatok mellett több mint 50 súlyos sebesültje is van a támadásnak. Az orlandói vérellátó központok előtt már másnap reggel hatalmas sorok álltak: „Múlt éjjel támadás érte a közösségünket, a városunkat, és én mindent megteszek, amit tudok –  most azzal, hogy vért adok, ezzel támogatom az áldozatokat, akik jelenleg is az életükért küzdenek” – mondta egy várakozó.

Bár az áldozatok egy melegbár vendégei voltak, éppen a homoszexuális férfiak nem segíthetnek rajtuk: egy amerikai szövetségi szabályozás miatt ők nem adhatnak vért.

Közben egyre több információ érkezik az elkövetőről. A 29 éves afgán származású Omar Mateen 10 éve a világ legnagyobb biztonsági cégénél dolgozott, így hivatalból hordott fegyvert magánál, a két gyilkos fegyvert pedig napokkal a támadás előtt vette. Szülei szerint fiuk homofób volt, nem pedig vallási fanatikus – bár a merénylet előtt hűségesküt tett az Iszlám Államnak.

A floridai mecsetben, ahová kisfiával együtt rendszeresen járt, csendes embernek ismerték. „A család csodálatos volt, segítettek takarítani a mecsetet, támogattak minket, és Omar apja is sokat segített nekünk. Biztos vagyok benne, hogy ez most Omar családjának is akkora sokk, mint nekünk” – nyilatkozta Syed Shafeeq Rahman, a Fort Pierce-i iszlám központ imámja.

Mateen volt felesége arról számolt be, hogy a férfi hajlamos volt az erőszakra. „Pár hónappal az esküvőnk után láttam, hogy mentális zavarai vannak, és minden ok nélkül dührohamok jöttek rá. Ekkor kezdtem el aggódni a biztonságomért, aztán pár hónappal később már gyakori volt, hogy megvert, és nem engedett beszélni a családommal, túszként bánt velem” – közölte Sitory Yusufiy.

Annak ellenére, hogy a férfi is az Iszlám Állam emberének tartotta magát, és a terrorszervezet is magára vállalta a merényletet, az amerikai vezetés szerint nem bizonyított a közvetlen kapcsolat a támadó és a dzsihadisták között. „Az Iszlám Állam hírügynöksége kiadott egy nyilatkozatot, amely szerint ők felelősek a merényletért. Ezt még nem lehet megerősíteni. Az FBI elemzése után tudunk majd többet” – hangsúlyozta Bill Nelson floridai szenátor.

Mint kiderült, Mateent kétszer, 2013-ban és 2014-ben is kihallgatta az FBI terrorgyanú miatt, de elengedték, mert végül nem találtak bizonyítékot arra, hogy terroristákkal áll kapcsolatban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »