Hitoktatók őszi képzése Pécsen – Katekumenális felkészítés a szentségek felvételére

Hitoktatók őszi képzése Pécsen – Katekumenális felkészítés a szentségek felvételére

Október 29-én Pécsen tartották az őszi hitoktatói továbbképzést a Magtár Látogatóközpontban, amelynek témája szentségek felvételére való katekumenális jellegű felkészítés volt. Közel száznegyven hitoktató és plébános vett részt az eseményen.

Tóth Lászlóné pedagógiai főmunkatárs köszöntőszavai után a katekéták a képzéssel kapcsolatos elvárásaikat és érzéseiket fogalmazták meg párokban, kiscsoportokban. Ezt követően Nyúl Viktor pasztorális helynök a terméketlen fügefáról szóló evangéliumi szakasz kapcsán elmélkedett a szentségekre való felkészítésről. A vincellérhez hasonlította a jó hitoktatót, aki amellett, hogy reálisan látja a problémát, kitartóan, munkaerőt nem sajnálva tesz meg mindent a fa érdekében, és reménnyel néz a jövőbe, Istenre bízva a növekedés mértékét és ütemét.

A felkészítést minden esetben kateketikai, pasztorális megtérésnek és szentségi életvitelnek kell megelőznie ahhoz, hogy gyümölcsözővé váljék. Az előadó hangsúlyozta, hogy a katekumenális szemléletmódhoz való visszatérés az, ami képes megújítani a plébániai közösségek életét. Az Egyház tagjává a bevezető szentségek által tud válni valaki, amihez elengedhetetlen az aktív befogadó közösség, így a felkészítésnek is ezen kell alapulnia.

Hírdetés

Ezután Tóth Lászlóné ismertette röviden a fakultatív hitoktatás jelenlegi helyzetét, és bemutatta a szentségek felvételére való felkészítés rendjét, amelyet 2019 szeptemberétől egységesen bevezetnek. Ennek lényege az időt adó és a plébániákhoz igazodó ütemterv, amelynek részeként a szentségek felvételére készülő csak az egyéves előkészítő szakasz után kezdi a kétéves tényleges felkészülést. A három év során számos alkalommal szüleikkel együtt vesznek részt a fiatalok az alkalmakon, és a plébániák liturgikus életébe is bekapcsolódnak majd.

Fotó: Loósz Róbert

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »