Hitoktatói rekollekciót szerveztek a veszprémi hittudományi főiskolán

Hitoktatói rekollekciót szerveztek a veszprémi hittudományi főiskolán

Február 11-én rendezte meg a tanév második hitoktatói rekollekcióját a Veszprémi Főegyházmegye Hitoktatási Bizottsága, Felker Zsolt hitoktatási referens, valamint Tiszttartó Dávid, a Hitoktatási Konzultációs Iroda vezetője. A program szentmisével kezdődött, amit Márfi Gyula érsek mutatott be.

A rendezvény fő témája a hiperaktivitás, figyelemzavar felismerése és kezelése volt a tanórán. A rekollekció azt célozta, hogy a hitoktatók közelebb kerüljenek a diákok megértéséhez, és minél erősebben hozzá tudják kapcsolni őket a kegyelmi élethez. Az előadásokat Lopatovszki Csaba és Lopatovszkiné Kasza Éva a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (Attention Deficit Hyperactivity Disorder – ADHD) szakértői tartották.

A rekollekció szentmisével kezdődött, melyet Márfi Gyula veszprémi érsek mutatott be Varga István rektorral, Felker Zsolt hitoktatási referenssel és a jelen levő papokkal.  Az érsek beszédében kiemelte az alázat erényét és a szeretetben megnyilvánuló elfogadást. Hangsúlyozta, hogy ha az ember a külsőt nézi is, a Jóisten a szíveket kémleli.

A nehezen kezelhető tanulók kívülről látható viselkedése mögött észre kell venni a valódi okot, éppen ezért az értük mondott imádság mellett a pedagógia és a pszichológia tudományát is érdemes segítségül hívni. A kegyelemmel és a tudományokkal karöltve a lehető legjobbat hozhatjuk ki a gyermekekből. Márfi Gyula hangsúlyozta, hogy a Szűzanya szereti az alázatosakat, a gyengéket felemelni. Az ő segítségét kérve és példáját követve tudjuk a diákok életét felemelni, megerősíteni, megjobbítani. Először nem megjavítani kell az embert, hanem elfogadni és szeretni. Az a legfontosabb, hogy úgy szeressük a gyermeket, ahogy van, a szeretetünk által tudjuk a legjobban segíteni, formálni őt – mondta a főpásztor.

A szentmisét követően az előadók a tanulók magatartási és teljesítményproblémáinak hátterében meghúzódó ADHD tünetegyüttesről beszéltek, ami az egyik legjelentősebb nevelési és oktatási probléma gyökerét jelenti. Lopatovszkiné Kasza Éva hiperaktív gyermekek édesanyja, így családja révén is ismeri a problémát. Előadásában rávilágított a jelenség pedagógiai, orvosi és nevelési vonatkozásaira.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »