Hitler-mellszobrokat találtak az osztrák parlament felújítása közben

Nemzetiszocialista relikviákra, Adolf Hitlert ábrázoló mellszobrokra és festményekre bukkantak az osztrák parlament épületének felújítása közben – közölte pénteken Doris Bures, az osztrák képviselőház elnöke.

A tárgyakat, vagyis a négy festményt, két mellszobrot és egy domborművet egy dobozban találták a parlament épületének alagsorában. Bures a harmadik birodalom relikviáival összefüggésben emlékeztetett az osztrák parlamentben a nemzetiszocialista korszak feldolgozásával kapcsolatos – folyamatban lévő – projektre. A képviselőház elnöke még 2015-ben bízta meg a bécsi egyetem két történészét, Bertrand Perzet és Verena Pawlowskyt a parlamenti épület 1933 és 1945 közötti történetének a feldolgozásával.

Bures újságíróknak előtt hangsúlyozta, a fellelt relikviák fontosak ahhoz, hogy maradéktalanul feldolgozzák az épületnek a nemzetiszocialista korszakban játszott szerepét. A most megtalált relikviákat átengedik a tudósoknak kutatómunkájukhoz, amelynek lezárultával javaslatot tesznek majd a további sorsukra is. A történészpáros tanulmányát várhatóan 2018 elején mutatja be.

Az Anschlusst követően a törvényhozás épülete először az újraegyesítésért felelős birodalmi biztos, majd pedig a nemzetiszocialista párt, az NSDAP helyi székhelyeként szolgált.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »