Hitler el akarta rabolni a pápát?

„Halottról jót vagy semmit” – mondják oly sokan, de tévednek. Halottról igazat vagy semmit. Így helyes, ugyebár, lett légyen szó bárkiről is a történelemben. De lássuk, miért is a kérdőjeles cím!

Magyar Menedék - Ősmagyar

A mediatica.ro írja: „Most kerültek nyilvánosságra azok a vatikáni iratok, amelyek szerint a náci Németország vezére, Adolf Hitler egy különlegesen kiképzett SS kommandóval akarta elraboltatni XII. Piusz pápát, így próbálván megszerezni a hatalmat a katolikus egyház felett is.”

Kérdezem tisztelettel: konkrétan hol olvashatók ezen vatikáni iratok? Hol a levéltári azonosításuk, a fond száma, amelyhez tartoznak? Ám lássuk a cikk folytatását:
„1944 telén egy Giovanni Battista Montini nevű pap – a későbbi VI. Pál pápa – vitte meg a hírt a tervről a Vatikáni Múzeum igazgatójának, Bartolomeo Nogarának. A két férfi egy rejtekhelyet alakított ki a vatikáni könyvtárban, ahol a pápa meghúzhatja magát a németek érkezésekor.”

Nos, először is: Montini szavahihetősége erősen megkérdőjelezhető, hiszen az ötvenes években titkos jelentésekben tájékoztatta Moszkvát a kommunizmussal szembeszálló klerikusokról, amelyről miután tudomást szerzett XII. Piusz pápa, 1954-ben megfosztotta a helyettes államtitkárságtól és Milánó érsekévé nevezte ki: lefokozását egyértelműen egyházi büntetésként értelmezték. Másodszor pedig: ha volt páparabló terv, mégis honnan, hogyan jutott tudomására? Erről hol olvashatunk?

„Hitler az emberrablással Karl Wolffot, az olaszországi SS erők főparancsnokát bízta meg, de végül sosem adta ki a parancsot – írta a Daily Mail beszámolója alapján a Blikk.” – fejeződik be a cikk.

Nos, az efféle dokumentummentes közléseknek valahogyan mindig van valami hátsó szándéka: ez esetben nyilvánvalóan az, hogy még jobban megutáltassa az egykori német birodalmi vezért és kancellárt, aki lám, még attól sem riadt vissza, hogy magát a Szentatyát elrabolja! Igaz, tervét nem hajtotta végre, ám nyilván csak a körülmények összejátszása miatt. De bezzeg ha csak rajta múlt volna!

Szomorú, sőt tragikus, ha nemtelen fegyverrel harcol bárki is az ellensége ellen. Épkézláb bizonyítás nélkül. Persze a mostani eset messze nem új.

Ha valaki nem szívleli Hitlert, hát nem szívleli, de ettől még nem volna szabad gyűlölnie, s ennek jegyében képtelenségeket terjeszteni róla. Cáfolja nézeteit, bírálja döntéseit nyugodtan, de tisztességes eszközökkel. Szomorú, hogy ez nem evidencia s ezért erről egyáltalán írni kell.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »