Hitelkártyákkal csalhatott a volt IMF-vezér

Hitelkártyákkal csalhatott a volt IMF-vezér

A vádlottak padjára került a Nemzetközi Valutaalap (IMF) egykori spanyol vezetője; a hétfőn Madridban kezdődött perben Rodrigo Ratót 65 másik emberrel együtt azzal vádolják, hogy hitelkártyacsalás révén összesen több mint tizenkétmillió eurót költött el a harmadik legnagyobb spanyol bank, a Caja Madrid pénzéből magáncélra tíz éven át.

Rodrigo-Rato-Bo_bRodrigo Rato

Az ügy kirobbanását követően két évvel megtartott első tárgyalási nap kezdetén tucatnyi tüntető gyűlt össze a bíróság épülete előtt, és hangosan szidalmazták az érkező vádlottakat. „Tolvajok!”, „Csalók!”, „Milyen nyomorultak, hogy ellopják a nyugdíjasok pénzét!”, „Rosszabbak mint az ETA!” – kiabálták a tiltakozók, akik közül néhányat a rendőröknek kellett feltartóztatniuk, hogy ne rontsanak neki a vádlottaknak.

A korrupcióellenes spanyol ügyészség szerint a visszaélést úgy követték el, hogy fizetéskor a nyilvántartásban nem szereplő hitelkártyákat használtak, amelyek egy létező bankszámlához kapcsolódtak. A banki könyvelésben pedig utólag, kézzel írták át a magánkiadásokról szóló tételeket. Az ügyleteknek a Caja Madrid államosítása vetett véget 2012-ben. 

Ezzel a módszerrel a vádlottak tíz év alatt éttermekben 3 millió eurót, utazásra 1,5 millió eurót, hotelekre 800 ezer eurót, ruhákra 700 ezer eurót fizettek ki – véli a vádhatóság.  Az érintettek közül többen is állítják: úgy tudták, hogy törvényes, amit csinálnak.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »