Hitelesség és történeti emlékek sokasága

Hitelesség és történeti emlékek sokasága

Az idén ünnepli alapításának 120. évfordulóját a Rozsnyói Bányászati Múzeum. Az évfordulóhoz kapcsolódó rendezvénysorozat egyik állomásaként az intézmény galériájában kiállítás nyílt, amely a tizenkét évtizedet mutatja be.

A rozsnyói múzeumalapítás gondolata 1902-ben az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület Borsod-Gömöri Osztályában született meg. A telket Rozsnyó város biztosította, az anyagiak pedig Andrássy Dénes gróf és felesége, Franciska grófné adományai. 1905-ben az egykori Andrássy utcában már állt a kész épület, de az első múzeumi tárlat csak 1912-ben nyílt meg benne.

1912-ben létesítették a Városi Múzeumot is. Mindkét intézmény létrejötténél jelentős személyiségek bábáskodtak, mint Eisele Gusztáv, Müller Sándor, Réz László vagy Hazslinszky Rezső. A két múzeumot 1940-ben egyesítették Tichy Kálmán vezetése alatt, aki progresszív munkamódszereket vezetett be. A második világháború idején a múzeumi tárgyak egy részét eltulajdonították, később az épületet különféle célokra használták. A múzeumot 1956-ban nyitották újra, immár Rozsnyói Járási Múzeum néven. Jelenlegi nevét 1967 óta viseli.

A ´60-as, ´70-es évektől jelentős szakmai fejlődés kezdődött, a szakemberek céltudatosan építették a gyűjteményeket, a múzeum pedig egyre több tárlattal várta a látogatókat. Fokozatosan további épületek kerültek az intézmény „fennhatósága” alá, 1959-ben a volt árvaház, 1975-ben a krasznahorkaváraljai Andrássy-képtár, 1977-ben az egykori Markó-féle bőrgyár épülete, majd 1984-ben a galéria a város főterén.

Az alapítástól a modern kulturális intézményig

Pavol Lackanič, a Rozsnyói Bányászati Múzeum igazgatója elmondta, az intézmény jelenleg a Kassai Kerületi Önkormányzat égisze alatt működik, négy rozsnyói és egy krasznahorkaváraljai épület tartozik hozzá. Ezekben négy állandó tárlatot, évente 10-15 múzeumi és galériai kiállítást, gazdag múzeumpedagógiai, illetve gyermekeknek, családoknak szánt programokat kínál a látogatóknak, emellett rendszeresen szerveznek előadásokat, szemináriumokat, kommentált tárlatvezetést. A múzeum tizenegy különálló gyűjteménnyel rendelkezik.

Hírdetés

Elődeink mindig azon fáradoztak, ahogyan ma mi is, hogy hiteles ismereteket, gazdag történeti, művészeti, műszaki és természeti emlékeket osszanak meg a közönséggel”

– fogalmazott az igazgató, hozzátéve, a kiállítás célja bemutatni a látogatóknak a múzeum történetét és fejlődését a kezdetektől napjainkig, a megalapítás gondolatától és az első lépésektől a mai modern kulturális intézmény megteremtéséig.

A tárgyakat három helyiségben helyezték el, mégpedig korabeli, egykor használt vitrinekben, amelyek ma már maguk is értékes örökséggé váltak. Az első helyiség a rozsnyói múzeumok kezdeteit és történetét mutatja be, a hozzá kapcsolódó legjelentősebb személyiségeket, épületeket, valamint az I. Történeti Gyűjteményt. A másodikban folytatódik a múzeum többi gyűjteményének ismertetése, olyan képanyaggal kiegészítve, amelynek segítségével megtudhatjuk, a múltban hogyan mutatták be ezeket a tárgyakat különféle kiállításokon. A harmadik helyiségben további tárgyak, az audio-, fotó- és videóarchívum, illetve a múzeum könyvtárának darabjai kaptak helyet, valamint – népszerűségére való tekintettel – a jelenlegi múzeumpedagógiai tevékenységet is bemutatják. A látogatók emléklapot is készíthetnek, amit maguk pecsételhetnek le pecsétviasszal.

Konferencia, gyerektábor, kiállítások, előadások 

A Rozsnyói Bányászati Múzeum 12 évtizede című kiállítás 2022. szeptember 7-ig tekinthető meg az intézmény galériájában, a Bányászok tere 25. szám alatt. 

Ezzel azonban nem ér véget az évfordulós rendezvénysorozat, hiszen csúcspontja egy szakmai konferencia lesz június 7–8-án a rozsnyói városházán. Ehhez kapcsolódóan egy kiállítás nyílik az Andrássy-képtárban a múzeum képzőművészeti gyűjteményének Rozsnyót ábrázoló képeiből, valamint koncertre is sor kerül. 

Ezenkívül a múzeum megrendezi a már hagyományosnak mondható gyermektáborát – az idén két turnusban –, de leszek múzeumpedagógiai foglalkozások gyerekek, családok számára. Terveznek továbbá egy rajzversenyt A bányászati múzeum gyermekszemmel címmel a környékbeli iskolák tanulói számára, a középiskolásoknak pedig előadásokat, foglalkozásokat tartanának a múzeum 120 éves történetéhez kapcsolódó témákban.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »