Hit Gyülekezete lelkipásztora: ma Európa elrablása zajlik

Hit Gyülekezete lelkipásztora: ma Európa elrablása zajlik

Huszonegy hazai és határon túli zsidó hitközség képviselőinek részvételével pénteken megkezdődött a Debreceni Zsidó Hitközség (DZSH) és határon túli testvérhitközségeinek háromnapos nemzetközi konferenciája. A több más egyházi vezető között felszólaló Nemes Ákos, a Hit Gyülekezete lelkipásztora a migráció és az európai menekültpolitika veszélyeire figyelmeztetett.

Papp László (Fidesz-KDNP), a város polgármestere a 17. alkalommal megrendezett találkozó megnyitóján azt mondta, „Debrecen Magyarország spirituális központja, Debrecen a magyar Jeruzsálem”.

Ezzel arra utalt, hogy Debrecenben több nagy egyház és számos kisebb felekezet él egymás mellett évszázadok óta békességben. „Ez olyan erény, amivel kevés európai ország büszkélkedhet” – fűzte hozzá.

Reményei szerint „a konferencia erősíti a helyi és a Kárpát-medencei zsidóság és nem zsidóság kapcsolatát, a közös múltból eredő hitet”.

A találkozón évről évre megerősítik a zsidó örökséget, mindazt, amit több mint 70 éve el akartak venni a zsidó közösségektől – mondta Papp László, és bejelentette: felépítik a zsidóság történetét bemutató múzeumot Debrecenben, ehhez a város biztosít forrást.

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi katolikus megyés püspök köszöntőjében Ferenc pápának a római zsinagógában elhangzott szavait idézte, miszerint „a vallásközi párbeszédben alapvető fontosságú, hogy találkozzunk egymással testvérekként és nővérekként”. Utalt arra, hogy a II. vatikáni zsinat lehetővé tette a rendes párbeszédet, az utóbbi ötven évben a kapcsolat teljesen megváltozott.

Az idei konferencia címével – Lenni, de hogyan? – összefüggésben a püspök megjegyezte: ma sok evilági sikert, karriert hajszoló, megcsömörlött ember van, pedig „az ember képes kapcsolatba lépni Istennel, elfogadni a tőle kapott törvényt, (…) és tettekre váltani a szeretet parancsát”.

Fekete András görög katolikus esperes-parókus a hit fontosságáról beszélt. „Az életünket kaptuk, a hitet is, és ha tudjuk, honnan jövünk, tudjuk azt is, hova tartunk” – mondta.

Derencsényi István, a Tiszántúli Református Egyházkerület lelkészi főjegyzője 416 gyülekezet nevében köszöntötte a zsidó hitközségek találkozóját. A Lenni, de hogyan? kérdésre utalva kifejtette: létezni nem lehet hontalanul, sorstalanul, csak úgy, ha otthonunk az a hely, ahol élünk.

„A magyar zsidóság integráns része a magyar nemzetnek, otthonát nem háborgatják” – fűzte hozzá.

Nemes Ákos, a Hit Gyülekezete lelkipásztora szerint „ma Európa elrablása zajlik”. A menekültpolitikára utalva azt mondta: „ma nincsenek a kontinensnek olyan felelős vezetői, akik felfognák, mi lesz ennek a vége”.

Kijelentette, nem igaz, hogy nemzetünk nem befogadó, de kötelességünk megőrizni az örökségünket, amit őseinktől kaptunk. „Nem kirekesztésről, hanem kultúránk megőrzéséről van szó” – mondta.

Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke fontosnak nevezte, hogy nyíltan beszéljenek a Lenni, de hogyan? kérdésről, a jelenünkről, a keresztény-zsidó egyházak együttműködéséről. „Debrecenben nemcsak beszélünk róla, hanem gyakoroljuk, teszünk is érte” – utalt a helyi felekezetek közötti együttműködésre.

MTI / Magyar Idők

The post Hit Gyülekezete lelkipásztora: ma Európa elrablása zajlik appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »