Hit és egység – Tanszercsomag a Magyar Református Szeretetszolgálattól

Hit és egység – Tanszercsomag a Magyar Református Szeretetszolgálattól

A Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) mindig is kiemelt figyelemmel fordul a határon túli magyarság felé. A segítés hatékonyságának növelése céljából 2017-ben létrehozta a kárpátaljai koordinációs irodáját, melyen keresztül éves szinten több tízmillió forint értékben nyújt segítséget Kárpátaljának.

Immár hagyomány, hogy az iskolakezdés közeledtével tanszercsomaggal segíti a nehezebb sorsú családok gyermekeit.

Augusztus 3-án 100 tanszerekkel megpakolt iskolatáskával és a koronavírus-járvány elleni védekezést segítő 100 000 maszkkal érkeztek. Ezek átadására a Kárpátaljai Református Egyház (KRE) Püspöki Hivatalában sajtótájékoztató keretében került sor.

A vendégeket – Czibere Károly kuratóriumi elnök, Juhász Márton ügyvezető igazgató, Fodor Gusztáv, az MRSZ kárpátaljai koordinációs irodájának vezetője, Iszlai Gergely logisztikus – Zán Fábián Sándor, a KRE püspöke üdvözölte, illetve köszönetet mondott minden eddigi támogatásért. 

A reformátusok életében mindig is fontos volt a hit és az egység megélése, hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Czibere Károly, az MRSZ kuratóriumának elnöke. Ennek jelentős eseménye volt, amikor 2009-ben – a trianoni szétszakítottságra válaszolva – a részegyházak létrehozták az egységes Magyar Református Egyházat. Az összetartozás érzésének erősítésében, a hit és az egység megélésében fontos szerepe van a szeretetszolgálatnak is, mondta az elnök. Kiemelte, hogy a másiknak adás soha nem egyoldalú. Amikor Kárpátaljára érkeznek adományaikkal, a látogatásból ők is profitálnak, mert itt ők is tanulnak, példát látnak arra, hogyan kell hittel és imádkozó szívvel végezni a diakóniai szolgálatot. Czibere Károly biztosította a jelenlévőket arról, hogy a Magyar Református Egyház elkötelezett abban,

hogy a kárpátaljai református közösségnek minden támogatást megadjon a fejlődéshez.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy ezekben a járványsújtotta nehéz időszakban ne magunkba zárkózzunk, hanem inkább nyissunk mások és Isten felé. 

Hírdetés

Juhász Márton az ötezer ember megvendégelésének történetével mutatta be az alapítvány munkáját. Sokszor szeretnének segíteni, mondta, de nincs miből, aztán a hit, az ima meghozza gyümölcsét. Néhány hónappal ezelőtt még nem tudtuk, hogy honnan lesz pénzünk erre az adományra, vagy honnan fog beérkezni elegendő tanszer a száz táska megtöltésére, mondta.  

Mi mindig elkezdjük a munkát, meghirdetjük a gyűjtést, és azt tapasztaljuk, hogy Isten megáldja a szolgálatot, segítőszándékú embereket küld. Így hozhattuk el most a száz tanszerekkel megtöltött táskát, hogy azzal száz kárpátaljai gyermeknek tegyük örömtelivé az iskolakezdést. És többek között így gyűlt össze 700 hazai református gyülekezet összefogásával 26,6 millió forint a 2018-ban leégett nagydobronyi református cigány óvoda és gyülekezeti terem újjáépítésére, így tudta a szeretetszolgálat holland támogatóknak köszönhetően 22 ezer euróval támogatni a Mezővári „Nefelejcs” Rehabilitációs Központot, ötezer euróval a Hetyeni Élim Rehabilitációs Központot, 20 ezer euróval a Nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthont, így adhattak át 4 millió forintot a viharkárt szenvedett viski templom tetőszerkezetének felújítására… 

Megköszönte a Magyar Református Szeretetszolgálat támogatását Nagy Béla, a KRE főgondnoka, aki a testvéri szeretet, az egymás terhe hordozásának fontosságát,

az egység szerepét emelte ki, hisz csak közösen, összefogással tudjuk építeni Isten országát, mondta.

Zán Fábián Sándor végezetül az MRSZ által kezdeményezett szeretethíd fontosságát emelte ki. Az nem csak a májusi akcióban kell, hogy megnyilvánuljon, de most például az iskolakezdés előtt le lehet kaszálni az oktatási intézmények területét, egész évben segíthetünk az öregek otthona, közösségi terek rendben tartásában… Az emberi szereteten keresztül Jézus szeretete nyilvánul meg, zárta gondolatait a püspök. 

A sajtótájékoztató végeztével a résztvevők néhány jelenlévő gyermeknek átadták az ajándékokat, ezt követően pedig ellátogattak a mezővári és a hetyeni rehabilitációs központba, az újjáépítése befejezéséhez közeledő nagydobronyi református cigány óvodába és a nagydobronyi gyermekotthonba. 

Kovács Erzsébet


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »