Hisztéria a Városligetben

Hisztéria a Városligetben

A Fidesz szerint politikai hisztéria zajlik a Városliget körül. A kormánypárt az MTI-nek szerdán küldött közleményében úgy fogalmazott: “az ellenzék csak balhézni tud, de építeni nem”.

A Fidesz-frakció szerint ha a baloldalon múlik, akkor Budapesten semmilyen fejlesztés és felújítás nem történt volna az elmúlt években, “kormányzásuk alatt hagyták lepusztulni a Városligetet és a főváros más természeti, építészeti értékeit is”.

A mostani fejlesztéssel a Városliget szebb, zöldebb, fásabb lesz, a főváros legszebb parkjává válik – ígérte a nagyobbik kormánypárt, hangsúlyozva, hogy csökken a betonfelület, a zöldterület nagysága nő, több fa és cserje lesz, a kivágott fákat pedig többszörösen pótolják.

Kiemelték a közlekedési múzeum megújítását is, közölve, hogy a régi, rossz állapotú épület bontása után megkezdődik az alapításkori állapot helyreállítása. A múzeum térszint alatti bővítésével a felszíni területe csökken, így ezer négyzetméterrel nagyobb lesz a parkfelület – jegyezték meg, hozzátéve, hogy az eddigi aszfaltozott parkolók nagy részének helyén is zöldfelületet hoznak létre.

A Fidesz szerint ezekből is látszik, hogy a tiltakozásoknak semmilyen alapja nincs, azok kizárólag politikai célokat szolgálnak.

“Az ellenzéket és aktivistáikat” arra kérte a kormánypárt, hogy “fejezzék be a hírhamisítást és a hisztériakeltést” a Városliget ügyében, ne akadályozzák a jogszerű munkálatok folytatását.

A Városliget Zrt. szerdán közölte az MTI-vel, hogy elkezdték bontani a Városligetben a Hungexpo irodaházakat, kiürítik a területet. Az MTI helyszínen tartózkodó munkatársa azt látta az Olof Palme sétányon, hogy már szinte az összes tiltakozó aktivista a kerítésen kívül van, és sok rendőr veszi körül őket. A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt írta a police.hu oldalon, hogy senkit nem állítottak elő, tizenkét emberrel szemben viszont szabálysértési feljelentést tesznek.

—————————————————–

Rendőrök, közlemények és jogászkodás

„Jelenleg rendőrök nyomulnak be a Táborba” – tudatták szerkesztőségünkkel a ligetvédők nem sokkal nyolc óra előtt. Közben a Városliget Zrt. is közleményt küldött, melyből kiderül, hogy megkezdik a Hungexpo-irodaházak bontását.

Jogszabályba ütközik?

A ligetvédők szerint a rendőrök által lobogtatott dokumentum jogszabályba ütközik, mivel nem tartalmaz alapvető kellékeket, mint a kötelezettek nevét. Felhívják arra is a figyelmet, hogy „nem felel meg a valóságnak, hogy a terület építési terület, mert annak átadása az elektronikus építési naplóval igazoltan nem történt meg. Anélkül bárki kreálhat utólag papíron jegyzőkönyvet a birtokba adásról”. A jegyző tudatában van ennek! – teszik hozzá.

A ligetvédők szerint a rendőrök által lobogtatott dokumentum jogszabályba ütközik, mivel nem tartalmaz alapvető kellékeket, mint a kötelezettek nevét. Felhívják arra is a figyelmet, hogy „nem felel meg a valóságnak, hogy a terület építési terület, mert annak átadása az elektronikus építési naplóval igazoltan nem történt meg. Anélkül bárki kreálhat utólag papíron jegyzőkönyvet a birtokba adásról”. A jegyző tudatában van ennek! – teszik hozzá.

A tüntetők verbálisan ostorozták az egyenruhásokat intézkedés közben, a vehemensebbek az ÁVH-sozást választották, míg a finomabbak a rendőrök lelkiismeretére próbáltak hatni. Volt, aki azt bizonygatta, hogy a saját unokáiktól veszik el a jövőt azzal, hogy a fakivágásokhoz asszisztálnak. Komáromy Gergely pedig azt emelte ki, hogy ott voltak a rendvédelmiek demonstrációján, hogy a jogaikért küzdjenek.

Dél után pár perccel elvitték az utolsó demonstrálót is a munkagép elől – jelentette helyszíni tudósítónk. A rendőrök a járművet továbbra is élőlánccal fogják körbe és hessegetik el az embereket az útjából.

Az első munkagép 11 óra előtt nem sokkal futott be a Kertemhez, a demonstrálók egyből célba is vették, többen leültek a jármű elé. A rendőrök körbevették a gépet és a tüntetőket is, akik között több politikus és közéleti szereplő is volt (Lányi András és Heltai László), és felszólították őket, hogy hagyják el a területet – jelentette helyszíni tudósítónk negyed tizenkettő után. A rendőrök nem sokat tétlenkedtek, egyre szűkítették az emberi kört, melyből az újságírók önszántukból távoztak, míg a demonstrálókat erővel vitték. A szimpatizánsok közben a lámpaoszlopokról próbálták a rendőrkörön belül lévő tüntetőket koordinálni. Közben olyanokat kiabálnak, hogy „rendőrállam.” Ahogyan szűkült a rendőrök köre úgy válik egyre hisztérikusabbá a helyzet, több kisebb incidens is volt.

Az első ülősztrájk

Ülősztrájkot folytatott körülbelül 30 aktivista a Kertem bejáratánál, miután kiszorították őket a helyről, a többi civillel együtt jóval többen voltak száznál. Viszont a nyilatkozgató politikusokkal és az újságírókkal együtt sincsenek annyian, mint a rendőrök – jelentette helyszíni tudósítónk. A demonstrálók kijelentették, hogy egész nap a helyszínen lesznek. Közben a Facebook-oldalukon tüntetést hirdettek 17 órára a ligetvédők.

Leszedték az utolsó demonstrálót is a tetőről tíz órára. Egyikük elmondása szerint ő nem is volt odaláncolva, „de sajnos lebuktam” – kommentált miután levezették a tetőről. Az utolsó tüntető viszont valószínűleg oda volt láncolva és le kellett vágni. Korábban Komáromy Gergely zenész, aktivista arra hívta fel a figyelmet: szabályellenes, hogy a rendőrök mindenféle védőfelszerelés nélkül végeznek ilyen munkát.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »