Hirtelen szívhalál az Ironmanen

Hirtelen szívhalál az Ironmanen

A hét végén egy szlovák triatlonozó életét vesztette a fővárosi Ironman-versenyen, mert szíve nem bírta az extrém terhelést. A lapunknak nyilatkozó kardiológus szerint megfelelő orvosi vizsgálat nélkül nem szabadna indulni ennyire komoly fizikai terhelést jelentő megméretésen, mert sokan nincsenek vele tisztában, hogy baj van a szívükkel.

Tragédiába torkollott a hét végén a budapesti Ironman 70.3 elnevezésű nemzetközi triatlonverseny, egy 41 éves szlovák induló, Radoslav Okrucky életét vesztette a megmérettetés során. A férfi futás közben, nem messze a céltól lett rosszul, a szervezők azonnal riasztották az Országos Mentőszolgálat munkatársait, akik kórházba szállították. Az újraélesztés azonban nem járt sikerrel, a pozsonyi Új Szó szerint a sportoló szíve nem bírta az extrém terhelést. A szervezők közleményükben azt írták, igyekeznek minden lehetséges támogatást megadni a gyászoló családnak, és jelenleg is együtt dolgoznak az illetékes hatóságokkal. – Mindent megteszünk a jövőben is, hogy triatlonistáink biztonságos körülmények között versenyezzenek – áll a közleményben. A versenyen a résztvevőknek egyébként 1,9 kilométert kell úszni, 90 kilométert biciklizni, majd 21,1 kilométert futni.

Szélsőségesen nagy terhelés

– Az extrém terhelés miatt ilyen versenyeken csak nagyon részletes kardiológiai vizsgálattal szabadna indulni – szögezte le lapunknak Ofner Péter belgyógyász-kardiológus, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója. Azonban ilyen vizsgálat nem kötelező, így sokan azzal sincsenek tisztában, hogy szívproblémáik lehetnek. – Manapság divatossá váltak azok a sportok, amelyek során a résztvevők extrém módon terhelik a szervezetüket, hogy megmutassák maguknak és a világnak, hogy milyen „erős emberek”. Ez mindenfajta orvosi ellenőrzés nélkül azonban veszélyes lehet. Ez a verseny is szélsőségesen nagy terhelést jelentett a résztvevőknek, amit csak akkor lehet problémamentesen végigcsinálni, ha megfelelő kondícióban van az illető. Fontos a kardiovaszkuláris – szív- és érrendszeri – edzettség, ami nem biztos, hogy minden résztvevőnél azonos szinten van – mondta a főigazgató.

Hangsúlyozta azt is: az emberek egy része gyakran azért nincs tisztában azzal, hogy bármi problémája, elváltozása van a szívében, mert adott esetben ez csak extrém terhelés során jöhet elő, a hétköznapokban nem. – A negyvenes években járó férfiaknál már lehet enyhe vagy komolyabb koszorúér-betegség is, ami kis vagy közepes fokú terhelésnél még tünetmentes, de különlegesen nagy terhelés esetén már produkálhat tüneteket. A nagyon magas vérnyomás és pulzusszám ritmuszavart okozva pedig akár halálhoz is vezethet – fejtette ki Ofner Péter.

A keringési rendszer hirtelen leállása tehát valós veszély, éppen ezért volna fontos, hogy egy-egy ilyen verseny előtt a résztvevők konzultáljanak egy szakorvossal, okozhat-e számukra problémát a terhelés. A főigazgató szerint akár versenyzői jogosítványt is kötelezővé kellene tenni a résztvevőknek, hogy ne történjenek olyan szörnyűségek, mint a hét végén. Ezzel kapcsolatban kerestük a szervezőket is, akik lapunkkal közölték: az orvosi vizsgálat nem kötelező a verseny előtt, azonban az online regisztráció során jelezni kell, ha az induló egészségügyi állapota kockázatokat rejthet a verseny szempontjából.

– Üdvözlendő, hogy egyre többen sportolnak, a futás is töretlen népszerűségnek örvend, de nem biztos, hogy helyes, amikor idősebb emberek valamely különösen nagy terhelést jelentő sportágat választanak. Az Ironman kimondottan azt akarja bizonyítani, hogy a résztvevők olyan kemények, mint a vas, de olykor a vas is rozsdás, és akkor messze nem bír ki extrém terhelést. Néhányaknak talán át kellene gondolni, hogy mivel akarnak bizonyítani – szögezte le Ofner Péter.

Élsportolóknál is előfordult

Az utóbbi években több hasonló eset is előfordult, az élsportolók között sem ritka, hogy nem derült ki időben a szívprobléma. Ocskay Gábor, a székesfehérvári Alba Volán SC jégkorongozója, kilencszeres magyar bajnok például bár 2004-ben megtudta, baj van a szívével, nem hagyott fel szenvedélyével, folytatta a sportot. 2009 márciusában heveny szívelégtelenségben vesztette életét. Kolonics György kétszeres olimpiai bajnok kenus nem tudott szívtágulattal járó szívizombetegségéről, ő 2008 júliusában, 36 évesen egy edzésen lett rosszul, és az újraélesztés ellenére sem tudták megmenteni. De későn derült ki a baj Fehér Miklós, az egykori válogatott focista esetében is, akinek 2004-ben szívroham miatti hirtelen halála az egész országot megrázta.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelenik meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 02.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »