Hírsaláta

Hírsaláta

AZ ELSŐ KIVÉTEL. Habár a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború miatti gazdasági problémák nyomán a bukaresti kormány is arra kényszerült, hogy meghúzza a nadrágszíjat, és ennek jegyében többek között befagyasztotta az új munkaerők felvételét a közszférában, máris tettek egy kivételt: az oktatási minisztérium kérésére elfogadtak egy sürgősségi rendeletet, amely megengedi, hogy a tanügyben mégiscsak alkalmazzanak új pedagógusokat és intézményigazgatókat.

Sorin Cîmpea­nu oktatási miniszter szerint nem arról van szó, hogy nyakra-főre növelik a létszámot, de nem lehet egy évig várakoztatni azokat, akik idén szereztek tanári diplomát az egyetemeken, főként amikor több intézményben is pedagógushiány van, és ha szeptember 5-ig ezt nem oldják meg, ellehetetlenül az oktatási folyamat. Emellett idén várhatóan elfogadják az új oktatási törvényt, annak gyakorlatba ültetésére pedig szükségesek a képzett pedagógusok. (Főtér)

Hírdetés

ELADÓ KULTÚRHÁZ, RENDELŐ ÉS PAPLAK. Árverésre bocsátották a bánsági Csiklófalu önkormányzatának javait, mert az előző községvezetés adós maradt az utcai lámpák árával, a hoppon maradt cég pedig megpróbálja ezeket behajtani. A rendhagyó helyzetről Cătălin Golu jelenlegi polgármester számolt be egy közleményben. Az elöljáró szerint az adósságot még az előző községvezetés halmozta fel, amikor közúti lámpákat akart vásárolni, a szerződést azonban érvénytelenítette a bíróság, mert a tranzakciót megkötő személyek ellen bűnvádi eljárás indult. A cég azért szervezhette meg mégis az árverést, mert az oravicabányai bíróság máig nem tűzte napirendre a községvezetés májusban benyújtott fellebbezését, amit sürgősségi üzemmódban kellett volna letárgyalni. Ítélet hiányában a cég lépett, és mivel az önkormányzatnak pénze nincs, ingatlanjavaira tartott licitálást: többek között a művelődési házra, a paplakra, illetve egy tömbházra, amelyben az orvosi rendelő működik, valamint orvosi és tanári lakások vannak. (Krónika)

PÓNIK A SÍNEKEN. Két póniló és egy szamár állta útját szombat délben egy Nagyváradról Kolozsvárra induló vonatnak, melyet a Transferoviar Călători magánvállalat működtet. A három állat a Bihar megyei Vársonkolyos település közelében baktatott a síneken, s bár a mozdonyvezető szerencsére időben észrevette a patásokat, nem tudta őket dudával elijeszteni. A vonat kénytelen volt megállni, a problémát pedig három fiatal utas oldotta meg, akik leszálltak és nagy nehezen elkergették az állatokat. Mindez húszpercnyi késést okozott. (Transtelex)


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »