Hírsaláta

Hírsaláta

VISSZAPERELNÉ KIVÁLTSÁGAIT. A jelek szerint nagyon hiányoznak Traian Băsescunak a volt államfőknek járó kiváltságok és állami juttatások, mivel néhány hétnyi csend után kiderült: bíróságon próbálja visszaszerezni őket. A politikusról márciusban állapította meg jogerősen a legfelsőbb bíróság, hogy együttműködött a kommunista állam titkosrend­őrségével, a Securitatéval. A parlament néhány hónappal korábban fogadott el egy olyan törvényt, amely értelmében a jogerősen besúgóvá nyilvánított egykori államfők nem jogosultak az exelnököknek járó privilégiumokra, így Băsescu az első, akivel szemben alkalmazták is annak kitételeit.

A kormányőrség már nem biztosítja számára a védelmet, elveszítette a hivatalból neki járó irodát és az állami lakást is, amely valójában egy villa volt. A hajóskapitányból lett politikus nem hátrál meg: pert indított. Első körben a kormányőrség ellen, amiért az már nem biztosítja számára a személyes védelmet, de azt is tervezi, hogy a villát biztosító állami protokollalapot is bepereli. A cél az, hogy a perek során alkotmánybírósághoz fordulhassanak, megvizsgálandó, alkotmányos-e egyáltalán a törvény, amely alapján elveszítette a kiváltságait. (Főtér)

Hírdetés

MÓDOSÍTANÁ AZ ALAPTÖRVÉNYT. Marcel Ciolacu, a képviselőház elnöke úgy nyilatkozott, szükségszerű az alkotmány módosítása, ennek folyamatát mielőbb el kell indítani, az ország alaptörvényét a jelenkor realitásához kell igazítani. Cioalcu nem bocsátkozott részletekbe azt illetően, hogy mit módosítana az alaptörvényen, ám tavaly decemberben, az alkotmány elfogadása alkalmából tartott ünnepi ülésen azt mondta, a bizalmatlansági indítványokkal kapcsolatos eljárást is módosítaná, „konstruktívvá” tenné azt, oly módon, hogy ha a bizalmatlansági indítványt megszavazza a parlament és a kormány megbukik, akkor az automatikusan egy új kormányfő kinevezését vonja maga után. Akkor azt is hangsúlyozta, szükség van az államelnök feladatkörének tisztázására. Mint fogalmazott, az államelnök szerepe a konszenzusteremtés, de sajnos sokszor éppen ő volt a társadalmi feszültségek gerjesztője. (Marosvásárhelyi Rádió)


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »