Hírsaláta

Hírsaláta

VIHARKÁROK ERDÉLYBEN. Főként Erdélyben okozott súlyos károkat a hétfői ítéletidő: Beszterce-Naszód, Kolozs, Maros, Kovászna és Vaslui megye összesen 18 településén. A katasztrófavédelmi főfelügyelőség tájékoztatása szerint hétfőn 14 figyelmeztető üzenetet küldtek ki a lakosságnak a RO-Alert rendszeren a közelgő vihar miatt.

A legtöbb esetben az erős szél által kidöntött fák miatt riasztották a hatóságokat, emellett egy udvarból és 27 pincéből kellett kiszivattyúzniuk a vizet. Ugyancsak hétfőn 77 tűzesethez is kihívták a katonai tűzoltókat, ebből 35 esetben a száraz növényzet égetése miatt alakult ki tűz, összesen több mint 75 hektáros területet érintve. Az egyik tűz Csíkszeredában tört ki, ahol villámcsapás miatt kigyulladt a Dévai Szent Ferenc Alapítvány bentlakásának a teteje, de hamar eloltották, senki nem sérült meg. A rohammentő-szolgálat munkatársai több mint 1200 személyt részesítettek sürgősségi ellátásban, a legtöbb igénylés Bukarestből és Ilfov megyéből (268 eset), továbbá Temes (55), Szeben (52), Maros (47) és Kolozs (47) megyéből érkezett. Kilenc balesethez a műszaki mentést végző tűzoltókat is riasztották, az áldozatokat ugyanis csak feszítővágókkal tudták kiszabadítani a roncsok közül; négy ember életét nem tudták megmenteni. (Agerpres)

Hírdetés

MEGKEZDŐDÖTT A MEDVESZEZON. Az elmúlt néhány napban öt medve jelenlétéről érkezett bejelentés a Har­gita megyei csendőrséghez: Balánbányán (ahol egy fából épült garázsba is betört), Fitódon, a Csíkszeredához tartozó Csobotfalván (ahol négy juh és három bárány elpusztítása után a helyszínen, egy istállóban lőtték ki a garázdálkodó állatot), Gyergyóhodoson és Libánban (ahol egy tehenet sebesített meg, amelyet aztán a gazdának le kellett vágnia).  Az idén már ötvennél több alkalommal láttak medvét lakott településen csak Hargita megyében. (Maszol)

HAZATÉRT A KÍNAI BÖRTÖNBŐL. Éppen az ortodox húsvétvasárnapon ért haza Marius Balo, az a kolozsvári tanár, aki nyolc évet töltött egy kínai börtönben. A 43 éves Balo egy pekingi oktatási intézmény alkalmazottjaként 2010 óta élt Kínában. Ügyvédjei szerint 2014 márciusában pénzt fogadott el egy kínai állampolgártól, és a 80 dolláros csalásért nyolc év letöltendőt kapott. Már 2014-ben letartóztatták, de csak 2016-ban ítélték el, azóta a sanghaji börtönben volt, borzasztó körülmények között: rendszeresen kínozták, éheztették és dolgoztatták. Rokonai évekig próbálták felhívni erre a román hatóságok figyelmét, érdemi lépés azonban csak 2019 októberében történt az ügyben, amikor a hatóságok elvileg beleegyeztek abba, hogy hazaszállítsák, de az ügyből semmi sem lett. Idén március 27-én végre szabadlábra helyezték, de egy ideig még ott rekedt, mert a nagyvárosban szigorú lezárást vezettek be az ismét fellángoló koronavírus-járvány miatt. Ezalatt négyszer is jegyet váltott egy hazafelé tartó repülőjáratra, de ezeket az utolsó pillanatban törölték. Végül háromnapos, Hongkongon és Kataron keresztül vezető utazással megérkezett Bukaresbe, onnan pedig Kolozsvárra, ahol a nagybátyja fogadta, aki tízéves kora óta nevelte őt. (Főtér)


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »