Hírsaláta

Hírsaláta

TÍZEZER KÜLÖNNYUGDÍJ. Romániában jelen pillanatban összesen 9680 civil személy részesül különleges nyugdíjban, a jogosultak csaknem fele bíró vagy ügyész – derül ki az Állami Nyugdíjpénztár év végi összesítéséből.

A Hotnews.ro portál által idézett adatsorok nem tartalmazzák a nyugállományba vonult katonák, rendőrök, titkosszolgálati alkalmazottak számát, mivel őket a védelmi minisztérium költségvetéséből fizetik. Összesen 4452 bíró és ügyész kap különleges nyugdíjat, a 2004/303-as számú jogszabály előírásainak megfelelően adott időskori juttatások átlagos értéke 20 159 lej, amiből 18 894 lejt az állami költségvetésből fizetnek ki, a visszamaradó összeget pedig az állami nyugdíjalapból. A román diplomáciai testület volt tagjai közül 794-en kapnak speciális nyugdíjat, amelyek átlagos értéke 5727 lej, ebből 3004 lejt pótol az állam. A volt honatyák közül 750-en kapnak átlagosan 4846 lejes különnyug­díjat, az állami légi vagy vízi szállítási cégek egykori alkalmazottjai közül 1397-en részesülnek átlag 11 308 lejes juttatásban. A Számvevőszék nyugdíjasai 573-an vannak, nekik átlagosan 8374 lejt folyósítanak havonta, a bíróságok és ügyészségek nyugdíjazott kisegítő személyzete, összesen 1724 nyugdíjas pedig átlag 4881 lejt kap. (Krónika)

Hírdetés

ELNAPOLTÁK A DÖNTÉST. Március 3-ára halasztotta tegnap a bukaresti táblabíróság az ítélethozatalt a Colectiv-ügyben, amelyben alapfokon Cristian Popescu-Piedonéra, a fővárosi negyedik kerület volt polgármesterére nyolc év és hat hónap letöltendő börtönbüntetést szabtak ki hivatali visszaélés miatt. A per december 21-ei tárgyalásán a vádlottak ügyvédei enyhébb büntetést kértek ügyfeleik számára, az ügyészek viszont a maximális büntetés kiszabását kérték a vádlottakra: a volt negyedik kerületi polgármesterre, a városháza több hivatalnokára, a klub tulajdonosaira, két tűzoltóra, két tűzszerészre és egy tűzijáték-forgalmazó cég képviselőire. A DNA ügyésze az alapfokon eljáró bíróság „megmagyarázhatatlanul szelíd magatartására” hivatkozva kérte a maximális büntetés kiszabását a vádlottakra. Hozzátette, a társadalmat „megmételyezte” a korrupció, és nem egy-két ember, hanem „egy temetőnyi áldozat” égett halálra a Colectiv klubban. (Agerpres)

EREDETI MEGOLDÁS. Napok óta leállt a távhő- és a melegvíz-szolgáltatás a Gorj megyében található Motru városban, miután a szolgáltatónál meghibásodás lépett fel. Miközben a lakásokban és az intézményekben mintegy 15 ezer ember szenved, a motrui szolgáltató vezetője sajátos megoldáshoz folyamodott, hogy elhárítsa a műszaki problémát: pópát hívatott a meghibásodás helyszínére, aki egyházi szertartást tartott azért, hogy eltakarodjon a gonosz meghibásodás, a probléma pedig minél hamarabb megoldódjon. A jelen levő munkások az első döbbenet után jól szórakoztak, a város polgármestere azonban alighanem kissé szkeptikus, mivel arra kérte a megyei tanfelügyelőséget, hogy halassza el a hétfői iskolakezdést, vagy kezdődjön online a tanítás, hogy a diákoknak ne kelljen a jéghideg osztálytermekben dideregniük. (Főtér)

PERELNEK AZ ELÍTÉLTEK. Az év elején nyilvántartott 7500-ról az év végére ötezer alá csökkent az Emberi Jogok Európai Bíróságán a román állam ellen zajló perek száma – számolt be Facebook-oldalán Iulia Motoc. A bíróság romániai tagjának tájékoztatása szerint az idén lezárult perek többségét elítéltek indították Románia ellen a börtönkörülmények miatt. A strasbourgi bíróságon zajló perek egy részét a román állam megnyerte. Így például megállapította, hogy nem sértette a szabadsághoz való jogot a 2020-as szükségállapot idején bevezetett karantén. Más perekben viszont elítélték a román államot, többek között amiatt, hogy a hatóságok nem vizsgálták ki a Román Paraszt Múzeumánál 2013-ban történt homofób incidenst, vagy amiatt, hogy nemváltoztató műtét elvégzéséhez kötötték a transzneműek nemváltásának elismerését. Iulia Motoc bejegyzésében megemlíti, hogy a strasbourgi bíróság az év végén jogosan utasította el egy kommunista párt romániai bejegyzését. (Agerpres)


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »