Hírsaláta

Hírsaláta

BÍRSÁG A KONGRESSZUS SZERVEZŐINEK. A járványügyi szabályok be nem tartása miatt tízezer lejes bírságot kapott a bukaresti Romexpo kiállítási központ, amely a Nemzeti Liberális Párt (PNL) múlt hétvégi kongresszusának adott helyet – közölte a fővárosi rendőrség vezetője, Bogdan Berechet. Bogdan Berechetet a Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselőinek javaslatára hívta be meghallgatásra az alsóház védelmi bizottsága, hogy számoljon be a PNL-kongresszus megszervezésének és lebonyolításának körülményeiről.

A rendőrparancsnok elmondta, egyelőre tízezer lejes bírságot kapott a szervező, mert nem gondoskodott arról, hogy a jelenlévők ne zsúfolódjanak össze a központi csarnok bejáratánál, illetve mert a résztvevők közül sokan nem viseltek maszkot. A rendőrség és a csendőrség még vizsgálja az eseményről készült felvételeket, és azt is, hogy az őrző-védő cég eleget tett-e a kötelezettségeinek. Utóbb Florin Cîţu miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy kifizetik a bírságokat, bár a kongresszus megszervezésekor még nem ő volt az alakulat elnöke. (Agerpres)

Hírdetés

NEM LESZ ÉLETTÁRSI TÖRVÉNY. Elutasította tegnap a képviselőház a bejegyzett élettársi viszonyra vonatkozó törvénytervezetet. A tervezetet elutasító javaslatra 229-en szavaztak igennel, 57-en nemmel, és hatan tartózkodtak. A tervezet célja a civil élettársi kapcsolat jogi kereteinek szabályozása volt azzal, hogy leszögezi azok alapelveit, hatásait, valamint azokat az eljárásokat, amelyeket az illetékes szerveknek kellene alkalmazniuk az élettársi kapcsolatok megkötésekor és megszüntetésekor. A vitán az USR PLUS az élettársi kapcsolatot szabályozó törvény elfogadása mellett érvelt, az AUR és a PSD ellene, míg a PNL képviselőházi frakcióvezetője, Gabriel Andronache közölte, hogy a párton belül megoszlanak az álláspontok. (Agerpres)

KITÜNTETTÉK MARKÓ BÉLÁT. Irodalmi és közéleti munkássága elismeréseképpen újabb állami kitüntetésben részesül Markó Béla költő, író, szerkesztő, politikus, az RMDSZ volt elnöke. Az erről szóló elnöki rendeletet tegnap írta alá Klaus Iohannis államfő. Az elnök a Románia Csillaga érdemrend tiszti fokozatát adományozza Markó Bélának 70. születésnapja alkalmából, „a magyar nyelvű írott kultúrához való kivételes hozzájárulása, valamint a demokrácia és az etnikumok közötti párbeszéd erősítéséért tett erőfeszítéseinek elismeréseként” – tudatta honlapján az elnöki hivatal. A kézdivásárhelyi születésű, magyar–francia szakos tanári végzettségű Markó Béla több mint negyven verseskötet és számos esszé, publicisztika szerzője, illetve több irodalmi díj birtokosa. A rendszerváltás előtt tanárként, szerkesztőként tevékenykedett. (MTI)


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »