Hirman: Közel állunk a megállapodáshoz az Ukrajnába irányuló olajexport mentességéről

Hirman: Közel állunk a megállapodáshoz az Ukrajnába irányuló olajexport mentességéről

A pozsonyi Slovnaft finomító az uniós embargó ellenére jövő év február 5-e után is exportálhat orosz olajból készült termékeket Ukrajnába – közölte Karel Hirman gazdasági miniszter pénteken, miután visszatért Ukrajnából. A miniszter szerint Brüsszelben jelenleg is tárgyalnak az ilyen exportok mentességéről.

 „Közel állunk a megállapodáshoz, miszerint február 5-e után a Slovnaft finomító a Barátság kőolajvezetéken keresztül importált orosz olajból származó termékeket exportálhat Ukrajnába”

– mondta Hirman.

Hírdetés

Szlovákia mentességet kapott az orosz olaj folyamatos importjára vonatkozó embargó alól, de ebből az olajból előállított üzemanyagot csak jövő év február 5-e után exportálhatja Csehországba, és akkor is csak korlátozott ideig. Export nélkül a finomítónak korlátoznia kellene a termelést, és a technológiai minimum alá esne.

Ezt a helyzetet a Slovnaft az orosz olaj részleges kiváltásával tervezi megoldani, de egy másik típusú olaj feldolgozása megnöveli költségeit, emellett logisztikai és technológiai problémákat okoz.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »