Hirman bejelentette az áramár befagyasztását, csak épp azt nem tudtuk meg, mennyit fizetünk jövőre…

Hirman bejelentette az áramár befagyasztását, csak épp azt nem tudtuk meg, mennyit fizetünk jövőre…

A kormány szerdán elfogadta az általános gazdasági érdekről szóló törvényjavaslatot, amelyet a gazdasági minisztérium dolgozott ki. A TASR közlése szerint az energiahordozó alapára (nem a végső lakossági ár) 61,20 euró lesz megawattóránként. Az ördök a részletekben rejlik, és mint kiderült, ez a szám teljes az, aminek elsőre látszik.

Az intézkedést a szlovák kormány annak ellenére fogadta el, hogy az Európai Bizottság még nem bólintott rá a késve elküldött, még Richard Sulík (SaS) gazdasági minisztersége idején kidolgozott memorandumra és szerződésre, ami a nyomot árak költségét rendezte volna a szolgáltatók és az állam között.

Sulík eredeti terve 6,15 terawattórányi energiára szólt, és szintén 61,20 eurós egységárat próbált kialkudni. A részletek azonban nem voltak ismertek, annyit lehetett sejteni, hogy ez a 6,15 terawattóra csak akkor lenne meg, ha beindítanák a mohi atomerőmű harmadik blokkját.

Sulík épp fél lábbal már kint volt a kormányból, mikor helyettesen, Galek államtitkár tálalta a gazdasági minisztérium akkori tervét a lakosság villanyáram áráról. Ez – Milan Krajniak és Igor Matovič miniszterek akkori elmondása szerint – 100 százalékos áremelkedést jelentette volna. És csak azok úszták volna meg ezzel a 100 százalékkal, akik legalább előző évi fogyasztásuk 15 százalékát megtakarítják.

Már a Sulík-féle model bemutatásakor súlyos kérdések merültek. Például, miért kerül ennyivel többe a villanyáram, ha Szlovákia elektromos áramból önellátó. Akkoriban Boris Kollár (Sme rodina) házelnök államosítást is belengetett, azóta ez a retorika elhalkult, megszűnt.

Ma pedig kiderült, hogy a Sulík-féle modellt Karel Hirman gazdasági miniszter viszi tovább.

Hírdetés

A ma kormány által elfogadott javaslat szerint ugyanis nem 61,21 euróba fog kerülni az áram alapára, vagyis maga az energiahordozó. A végső lakossági áramár ennél jóval magasabb, mert rá kell számolni a diagrammot, az árrést, a disztribúciós költségeket, a szállítást, a szállításból adódó áramveszteség költségét, a TSS díjat (a feszültség szintentartását), a TSP díjat (üzembentartási díjat), és a Nemzeti Nukleáris Alapba járó díjat, plusz az áfát. Márpedig ezek tételek nagyságát a kormány továbbra sem hozta nyilvánosságra, kivéve egyet, az árrést.

A kormány ugyanis úgy döntött, hogy a Szlovák Villamosművek és az áramszolgáltatók közé beiktatja a Szlovák Gázműveket (SPP), amely száz százalékban állami tulajdonban van. Az SPP a szolgáltatóknak pedig 10 százalékos árréssel adja majd tovább, vagyis a megawattóránkénti ár 67,3 euró lesz.

De nem csak erről van szó. A nyomott áron lakosságnak biztosított olcsóbb (?) energia mennyisége valójában nem 6,15 terawattóra, hanem csak 5,79 terawattóra. A hiányzó 0,36 terawattórát a mohi atomerőmű hármas blokkjának kell kitermelnie (ha sikeres lesz a tesztidőszak).

A gazdasági minisztérium szerint az intézkedéssel sikerült elhárítani annak veszélyét, hogy a végső lakossági áramár jövőre 235 százalékkal emelkedjen. Csak épp azt nem tudjuk, hogy mennyivel leszünk a 235-os százalékos drágulás alatt…

Nem ülnek a liberálisok áramárai. Ezúttal Krajniak leplezte le Sulíkot: vagy nem ért hozzá, vagy félrevezet

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »