Híres betyárok a Várkert Bazárban

Híres betyárok a Várkert Bazárban

A misztikus hetedik évhez érkezett a Budapest Folk Fest, amely hagyományosan nyitja a nyári fesztiválok sorát, és zárja a tavasziakat.

A májusi eseménysor már megkerülhetetlenné vált a műfajban, a szerda óta tartó műsorkínálatot moldvai, valamint cigány táncházak is színesítik. A hétvége napközben a borkóstolókról és családi programokról is szól a fesztivál egyik új helyszínén, a Várkert Bazár teraszán.

A gyermekeknek is szóló előadások közül kiemelkedik a Bahorka Híres betyárok című gyerekelőadása, a Fölszállott a páva gyermekszériájának győztesei, és az Eszterlánc együttes mezőségi koncertje. Ezek ingyen látogathatók holnap délután a Várkert Bazár Reneszánsz udvarában, amíg az Öntőház udvarban válogatott pincészetek borremekeit ismerheti meg a közönség.

Az autentikus népzene elkötelezett hívei mellett sokaknak érdekes lehet a hosszú ideig tartó komoly népzenekutatás és -gyűjtés segítségével összeállított vasárnap esti műsor, Berecz András gyergyói dalokból, zenékből és mesékből álló Hazakísérlek című előadása a Fonóban, ahol holnap pedig a táncházmozgalom egyik meghatározó zenekara, az idén negyvenéves Téka muzsikál.

A Tékának most jelenik meg a Fonónál a szám szerint 27. albuma, a Ritka Magyar I., amely azoknak a falusi hagyományőrző zenészeknek állít emléket, akiktől a zenekar tagjai tanultak. Holnap a Várkert Bazárban a Muzsikás és az Amadinda mellett Roby Lakatos lép színpadra, ugyanitt vasárnap este a Macedóniát képviselő Vlatko Stefanovski Trió, amely a balkáni népzenei hagyományokat a kortárs jazz-zel ötvözi, valamint a Shantel & Bucovina Club Orkestar, ők a balkáni dallamokat az elektronikával hozzák közös nevezőre a Viva Diaspora Tour 2016 koncertkörútjuk részeként.

A Disko Partinazi című slágerrel ismertté vált Shantel fellépésének pikantériája, hogy múlt év végén a Frankfurter Allgemeine Zeitungban cenzúrával vádolta meg a Sziget Fesztivált, állítva, szerződésben kötelezték arra, hogy a magyar kormányt nem bírálja.

A Budapest Folk Fest részletes programja itt található.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 05. 20.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »