Hipš szerint Kollár cégeinek nincs rendben a könyvelésük

Hipš szerint Kollár cégeinek nincs rendben a könyvelésük

A  Pénzügyi Igazgatóság vizsgálja, hogy azok a cégek, melyeknek Boris Kollár házelnök az ügyvezetője, teljesítik-e pénzügyi kötelezettségeiket az állammal szemben. Az említett cégek könyvelésében mutatkozó visszásságokra a parlamenten kívüli Spolu párt mutatott rá. Juraj Hipš pártelnök a közösségi oldalon hívta fel a figyelmet arra, hogy azok a cégek, amelyekben Kollár ügyvezetőként szerepelt, nem teszik közzé éves könyvviteli beszámolójukat.

„Történik mindez annak ellenére, hogy erre törvény kötelezi őket, melynek minden becsületes vállalkozó eleget is tesz“ – közölte Facebook-bejegyzésében, hozzátéve, hogy az éves könyvviteli beszámoló közzététele nemcsak törvénybe foglalt kötelesség, hanem egyúttal átlátható eszköze a cégek gazdálkodása ellenőrzésének.

A  Pénzügyi Igazgatóság Hipš szerint első alkalommal kezdett a közvélemény nyomására vizsgálódni törvényszegés ügyében. „Ezekben a napokban kezdik kézbesíteni a vállalkozóknak a felszólításokat, hogy amennyiben azt nem tették volna meg, tegyék közzé könyvviteli beszámolójukat“ – folytatta.

Hírdetés

Hipš a múltban már rámutatott, hogy Kollár olyan cégekkel és személyekkel kereskedik, akiknek esetében felmerül a tisztességtelen pénzügyi praktikák gyakorlásának gyanúja.
Kollár BSSC cége szerinte kapcsolatban áll ciprusi, karibi és panamai postafiókcégekkel, melyek jellegzetes pénzmosási praktikákat alkalmaznak. Ezekben a cégekben tevékenykedik Geoffrey Magistrate is, aki az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Szervezetének megállapításai szerint segített fedezni bizonyos gyanús pénzügyi tranzakciókat.

Boris Kollár saját bevallása szerint nem kapott felszólítást a Pénzügyi Igazgatóságtól arra vonatkozóan, hogy tegye közzé éves könyvviteli beszámolóját, közölte szóvivője, Michaela Jurcová. „Ennek oka, hogy tudják, hogy nem vagyok semmilyen cég ügyvezetője“ – állította Kollár. Mint mondta, immár négy és fél éve nem tölt be ilyen funkciót.

Azzal, hogy a Pénzügyi Igazgatóság megkezdte az adózó szubjektumok részére az úgynevezett soft warning felszólítások postázását, Kollár szerint magas színvonalú szakmaiságról tesz tanúbizonyságot. „Ennek már rég így kellett volna lennie“ – vélekedett.
Szerinte ilyen felszólítások a Spolu párt tagjaihoz is érkeztek. „Netán gondjaik vannak a törvény betartásával, hogy ez így megzavarta őket?“ – tette fel a kérdést.

(Felvidék.ma/Webnoviny.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »