Hipermarkettörvény: előnyt kaptak a hazai termelők

A hipermarketekben kínált élelmiszerek 51 százaléka hazainak kell lennie, miután hétfőn kihirdette Klaus Johannis államfő a vonatkozó jogszabályt, ami egyúttal megtiltja a kiskereskedelmi üzletláncoknak, hogy a beszállítóknak illetéket számoljanak fel.

Campanie magazin_b

Amint arról korábban írtunk, az úgynevezett hipermarkettörvényt – számos bírálat közepette – júniusban fogadta el a képviselőház döntéshozó kamaraként. Többek között a CONCORDIA vállalkozói szövetség emelt kifogásokat a jogszabály ellen: mint a parlamenthez intézett levelükben megfogalmazták, a vállalkozók aggodalommal vették tudomásul a 2009/321-es számú, az élelmiszerek forgalmazásáról szóló törvény tervezett módosításait, mert szerintük azok mind az európai törvényeket, mind az egységes piac elveit megsértik, ugyanakkor a romániai hatályos jogszabályoknak is ellentmondanak.

Szigorú előírások, drasztikus bírság

A honatyák azonban hajthatatlannak bizonyultak, így most már törvényerőre emelkedett a javaslat, miszerint az élelmiszer-forgalmazási engedéllyel rendelkező jogi személyek kötelesek a hús, tojás, zöldség, gyümölcs, méz, tejtermék és pékáru kategóriába tartozó termékekből legalább 51 százaléknyit a rövid ellátási láncból beszerezni. Kivételt képeznek azok a cégek, amelyek kétmillió eurónál kisebb éves forgalmat bonyolítanak, vagy részvényeik összessége legtöbb ennyit ér. A rövid ellátási lánc meghatározását azonban még kormányhatározatban kell leszögezni.

A törvény a hús felcímkézése kapcsán is tartalmaz előírásokat. Egyebek közt kötelezővé teszi a „román hús” (carne românească) kifejezés látható módon való megjelenítését, amennyiben az megfelel az európai szabályzatokba foglalt feltételeknek, a román piacon forgalmazott húsárura pedig kötelező módon ki kell írni, hány százalékban tartalmaz Romániából származó húst.

Emellett a kereskedelmi egységeknek a romániai élelmiszerek népszerűsítését és eladását szolgáló rendezvényeket is szerveznie kell, a hatályos állat-egészségügyi törvények betartásával. A rendezvények programját a helyi önkormányzati testület határozatban fogadja el. Az előírások be nem tartása 100–150 ezer lej közötti bírságot vonhat maga után.

Brüsszel beszól?

Brüsszel egyelőre nem nyilvánított véleményt a romániai kezdeményezésről, azonban várhatóan ellenezni fogják az intézkedést. Egy májusban megszületett európai uniós rendelkezés szerint ugyanis Szlovákiában az év végéig meg kell szüntetni azt a gyakorlatot, miszerint az üzletekben feltüntetik, hogy ott milyen arányban árulnak hazai terméket.

Az EU a szlovák szabályozásnak ezt a részét a többi uniós tagország termékeire nézve diszkriminatívnak nyilvánította, s ezért az Európai Bizottság az arányt jelző táblák eltávolításáról intézkedett, illetve előírta a törvény módosítását. A szlovák földművelésügyi tárca ugyan megpróbált enyhítést elérni a szlovákiai élelmiszergyártók által is negatívan fogadott uniós döntéssel szemben, Brüsszelben nem vol­tak hajlandóak kompromisszumos megoldásra.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »