Himmler lánya haláláig segített a perbe fogott nemzetiszocialistákon

Himmler lánya haláláig segített a perbe fogott nemzetiszocialistákon

A mai napig negyedévente tartja ülését a Stille Hilfe, amely évtizedek óta a zsidóság bosszúja elől menekülő egykori nemzetiszocialista funkcionáriusok védelmét segíti, segítette. 

Még a halála előtti évben is részt vett az akkor Münchenben tartott konferencián Heinrich Himmler lánya, aki 2018. május 24-én adta vissza lelkét a Teremtőnek.

A második világháború idején az SS fejét akkor tizenéves lánya szinte mindenhová elkísérte: Gudrun még Dachauba is ellátogatott, arra a helyre, amely a német munkatáborok modelljéül szolgált a későbbiekben.

Édesapja öngyilkossága után Gudrun édesanyjával együtt a brit zónában maradt, majd négy évre börtönbe került; elmondása szerint ezek voltak élete legrosszabb évei. Szabadulása után Bielefeldben talált menedéket, ahol autodidakta módon varrást tanult, miközben egyre közelebb került a Stille Hilféhez.

Gudrun Himmler kései éveit Münchenben, egy teljesen átlagos külvárosi házban élte. Az idős hölgyet alig lehetett látni, csak a szomszédjainak adatott meg a lehetőség, hogy a világtól szinte teljesen elvonultan élő hírességet egyszer-egyszer megpillantsa. Gudrun 86 évesen mentális és fizikai értelemben is kifejezetten jó állapotnak örvendett, sőt, az őt ismerő újságírók szerint az asszony kezében kivételes hatalom összpontosult.

Hírdetés

Gudrun Himmler egyáltalán nem tagadta, hogy a Stille Hilfe tagja:

„Igaz, hogy segítek, de nem kívánok ennél többet mondani” – nyilatkozta többször az asszony.

Gudrun Himmler egyik legnagyobb érdeme az volt, hogy a háború után megszervezte a csehszlovákiai Theresienstadt koncentrációs táborban szolgálatot teljesítő Anton Malloth őr visszavonulását. Amikor egy cseh bíróság a férfi távollétében halálra ítélte Malloth-ot, Gudrun a Stille Hilfe összeköttetéseit felhasználva bérelt egy szobát egy München melletti földbirtokon – azon a területen, amely egykoron Rudolf Hess birtokát képezte.

Nem Malloth volt az egyetlen üldözött, akinek a társadalomba való integrálódását könnyítette meg a Stille Hilfe. Az 1946 óta működő szervezet istápoltjai között volt Klaus Barbie és Erich Priebke. A korai években ők segítették Adolf Eichmann és Josef Mengele kimenekítését is a távoli Dél-Amerikába. A csoport az egykori SS-tisztekből verbuválódott ODESSA-val működött együtt, a papírmunkát pedig Rómában Alois Hudal katolikus püspök végezte. Az egyik leghíresebb kedvezményezett Franz Stangl volt, akit nem kevesebb, mint kereken egymillió zsidó lemészárlásával vádoltak a hatóságok.

Nemrég arra is fény derült, hogy a Stille Hilfe finanszírozta a Németországban élő, 88 éves egykori holland SS-katona, Klaas Faber védelmét, míg korábban a tárgyalása előtt egy héttel 89 éves korában elhunyt Samuel Kunz, a belzeci munkatábor egykori őrének jogi ügyét támogatták.


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »