Hillary Clintont támogatják a franciák

Franciaország a demokrata Hillary Clinton elnökké választását támogatja – jelentette ki csütörtökön Manuel Valls francia kormányfő a kanadai fővárosban, Ottawában.

Valls közölte, hogy kanadai látogatásán az ottani kormányfővel, Justin Trudeau-val folytatott megbeszélésén szóba került az amerikai elnökválasztás is. Bár nem nyilatkozott Trudeau álláspontjáról, sajátját nem rejtette véka alá. Közölte: a demokrata párti Barack Obama amerikai elnököt „a világ választotta meg” nyolc éve, míg „Trumpot a világ elutasítja”.

Donald Trump, a Republikánus Párt elnökjelöltje legutóbb azzal botránkoztatta meg a világot, hogy egy tíz évvel korábban készült műsor felvételén arról beszél, hogyan erőszakolja rá magát nőkre.

Trudeau, aki az AP amerikai hírügynökség szerint közismerten feminista, Trump legutóbbi botrányával kapcsolatban azt mondta: egész életében kiállt a szexuális zaklatással kapcsolatos kérdésekben foglalt világos álláspontja mellett. Valls és Trudeau még csütörtökön Montrealba utaznak, ahol Philippe Couillard québeci kormányfővel tárgyalnak az EU–kanadai szabad kereskedelmi megállapodásról. A kanadai miniszterelnök a megállapodást „win-win” szituációnak, azaz mindkét oldal számára előnyös helyzetnek nevezte.

Az Európai Unió és Kanada közötti szabad kereskedelmi megállapodást a tervek szerint a felek október végi csúcstalálkozóján írják majd alá, de azt még a tagállami parlamenteknek is ratifikálniuk kell. Az ellenzők szerint az egyezmény általános deregulációt von maga után és korlátozza a nemzeti kormányok mozgásterét.

Trudeau hangsúlyozta, hogy a brexit – az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból történő kilépése – megszavazása után az egyezmény elutasítása rossz üzenetet küldene az egész világnak, miszerint Európa olyan irányba halad, amely sem állampolgárainak, sem a világnak nem válik a javára. Valls az egyezménnyel kapcsolatban közölte: arra számít, hogy Trudeau Brüsszelben lesz október 27-én, hogy aláírja a megállapodást.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »