Hillary Clinton megoszt, Michelle Obama egyesít

Hillary Clinton megoszt, Michelle Obama egyesít

Michelle Obama lett a demokrata konvenció sztárja, miközben Bernie Sanders csak beállt Hillary Clinton mögé. Bill Clinton is ott volt, miközben úgy tűnik, ma a demokraták jóval liberálisabbak, mint a volt elnök idején.

Úgy tűnik, Donald Trump felesége örülhet, hatásos beszéddel állhat elő sok év múlva is. A szeriőz sajtó legalábbis Michelle Obama korszakos beszédét ünnepli a demokrata konvenció első estéje után, márpedig tudjuk, hogy Melania Trump szereti a szívhez szólóbb fordulatokat a jelenlegi First Ladytől átvenni. Az elnök felesége a színpadra lépett, és egyesítette a megosztott publikumot – lelkendezett a The Atlantic, de a CNN politikai kommentátora is arról számolt be, milyen nagy utat járt be Michelle Obama idáig. A The Atlantic szerzője, Yoni Appelbaum szerint éveken keresztül fogják újrahallgatni és idézni a philadelphiai beszédet: a cikkíró szerint még az előtte egymás ekézésével elfoglalt demokrata delegáltakat is összehozta a szónoklat, és jobban értették, mit is keresnek ők egyazon táborban. A The Atlantic szerint éles kontrasztban volt a többi felszólalóval: nem kritizálta nyíltan a republikánusokat, nem emelte fel a hangját, és arról beszélt, hogy az amerikai eszmények igenis elérhetőek. Trumpra utalva azt mondta, ne hagyják elhitetni magukkal az emberek azt, hogy Amerika jelenleg nem mondható nagyszerűnek. Michelle Obama Hillary Clintont támogatva elmondta: lányai végre természetesnek vehetik, hogy egy nő is eljuthat az Egyesült Államok elnökségéig.

A CNN szerint a First Lady elítélte azt a gyűlölködő nyelvezetet is, amelyet egyes közszereplők is használnak: szerinte nem szabad lesüllyedni az ő szintjükre. Annak kapcsán pedig, hogy az Egyesült Államok jobb lett-e, kifejtette: ő a gyerekeit már abban a Fehér Házban nevelhette, amit rabszolgák építettek fel. A CNN politikai kommentátora, Obama 2008-as kampánystratégája, David Axelrod úgy vélte, különleges dolog megérteni azt az utat, amit a nyolc éve vonakodva a közönség elé álló Michelle Obama bejárt egész addig, hogy felszántotta a színpadot.

Honnan hová jutottak a demokraták?

A Vox elemzésében arra jutott, hogy a volt elnök, Clinton pártja már nem ugyanaz, mint a jelenlegi jelölt Clintoné. A lap szerint amióta Bill Clinton távozott hivatalából, nagyon megváltozott a Demokrata Párt: a volt elnök egykori világnézete nagyjából épp annyira vált idejétmúlttá, mint Jimmy Carteré 1992-ben. Gyakorlatilag teherré vált a Vox szerint Hillary Clinton számára férje öröksége: a volt elnök pártja nem szorgalmazta a melegházasság bevezetését, kiállt a halálbüntetés és az iskolai egyenruhák mellett, jóléti intézkedéseket sürgetett, keményen oda kívánt csapni a bűnelkövetőknek.

Hillary Clinton idén elnyerhette az elnökjelöltséget, de a Vox szerint ahol most áll, az jóval közelebb van  Bernie Sanders 1996-os pozíciójához, mint férjééhez. A lap szerzője úgy látja: a helyzet iróniája, hogy Bill Clinton maga is sokat segített a pártnak abban, hogy maga mögött hagyhassa őt, alkalmazkodva egy megváltozott kontextushoz. A volt elnök politikája a mai demokrata agendánál konzervatívabb volt, mégis képviselte az etnikai egyenlőséget, éppúgy mint a meleg közösséghez való pozitívabb viszonyulást. És Bill Clinton elnökségével a demokraták önbizalma is nőtt, úgy érezhették, biztonsággal el tudják vezetni az országot.

Csalódtak a sandersisták

Hillary Clinton liberálisabb politikája ugyanakkor nem feltétlenül a déli államok szegényebb fehéreit állítja maga mögé: a The American Conservative is arról írt pár napja, miként tudja maga mögé állítani a republikánus milliárdos a szegényebb fehéreket, azokat, akik úgy látják, őket senki sem képviseli. Vagy akár a konzervatívabb feketéket: beszámoltunk róla, Barack Obama féltestvére is Trumpra fog voksolni, amiben szerepet játszik a melegházassággal szembeni ellenérzése is.

A liberálisabb elvekre fogékonyabb szavazórétegek képviselete ellenére ugyanakkor nincs könnyű dolga Hillary Clintonnak így sem: jelöltségét még újabb botrányok kísérik, legutóbb például húszezer, a WikiLeaksre kiszivárgott levél, melyek alapján úgy tűnik, a demokrata országos választmány inkább preferálta Clinton, mint Sanders jelöltségét. A levelek kiszivárgása után a párt bocsánatot is kért Sanderstől. A baloldali politikus népszerűsége eliten kívüliségéből fakadt, és támogatói közt tudhatott megannyi fiatalt is, hiába. Sanders támogatói a mostani botrány miatt ismét úgy érezték, hogy elárulták őket, és már a jelölési folyamatot is leginkább csak a korrupció, és nem a rátermettség döntötte el. „Hillaryt soha” táblákkal az utcákra is vonultak a konvenció előtt egy nappal, és arról beszéltek: a demokrata jelölt mögé épp úgy nem tudnak beállni, mint Donald Trump mögé. Az elnökjelölő konvenció botránnyal is indult, miután a sandersisták még a kongresszus helyszínén is tiltakoztak.

Ezek után kell most Sanders híveinek is megbarátkozniuk azzal, hogy a politikus a konvención beállt Clinton mögé. Kifejtette: Hillaryvel „a szenátusban együtt dolgoztunk, és ott keményen kiállt a gyermekek, a nők és a fogyatékkal élők jogaiért. Hillary Clinton kiemelkedően jó elnök lesz.” A Vox cikke szerint ugyanakkor a keményvonalas sandersisták igen eltökéltek voltak: egy 43 éves indianapolisi férfi például csak azért lement az edzőterembe a beszédet nézni, mert úgy vélte, a futópadon azért nem fog teljesen összeomlani, mikor látja, hogy hőse beáll Clinton mögé. Nem így történt, a férfi pedig állítása szerint dühöngött és zokogott egész álló nap. „Ahogy úgy tűnt, Clinton uralkodik felette, a legijesztőbb dolog volt, amit életemben láttam. Pedig amúgy nagy horror-rajongó is vagyok” – jelentette ki.

Beállnak Hillary mögé

A Vox szerint Vermont szocialista szenátora felpezsdíthette a modern amerikai baloldalt, de ettől még nem teremtette meg azt olyan erőnek, amivel egyértelműen számolni kell. A hétfői tüntetés több résztvevője, így az Occupy mozgalomból jött lázadó fiatalok is próbálták azért még különválasztani magukban a politikai ideált, illetve a Clinton mögé felsorakozó Sanderst, de azért ez nem volt már olyan egyszerű. A Vox úgy látja, a liberálisok egy része kevésbé tart egy elbukott Trump-ciklustól, mint attól, hogy megadják Hillarynek az esélyt a Demokrata Párt két cikluson át tartó uralására. De az indulatok ellenére úgy tűnik, a Sanders-pártiak körében azért ők jelentik a kisebbséget: a Pew felmérése szerint Sanders eddigi támogatóinak 90 százaléka tervezi, hogy Clintonra fog szavazni.

A volt külügyminisztert hivatalosan a négynapos demokrata konvenció végén kérik fel elnökjelöltnek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »