Hillary Clinton levelezését is feltörhette Guccifer

Hillary Clinton levelezését is feltörhette Guccifer

Nagyon könnyen sikerült feltörni Hillary Clinton, az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltségére a legnagyobb eséllyel rendelkező volt külügyminiszter internetes szerverét – nyilatkozta az a Guccifer néven ismert romániai hekker, aki több más, egyesült államokbeli és romániai politikus és közéleti szereplő internetes postafiókját is feltörte, ezért jelenleg az Egyesült Államokban vár arra, hogy bíróság elé állítsák.

guccifer_b

A Virginia állambeli Alexandria börtönében ülő Guccifer minderről a Fox News amerikai hírcsatornának adott interjújában beszélt. A Marcel Lehel Lazăr nevű férfi elmondta: 2013 márciusában először Clinton egyik bizalmasa, Sidney Blumenthal újságíró postafiókját törte fel, azon keresztül jutott be a jelenlegi elnökaspiráns levelezési szerverére, ahova összesen kétszer tört be.

Clinton postafiókjában mintegy 2200 bizalmas, és 22 szigorúan titkos minősítésű e-mail volt. Az internetes kalóz elmondta, oroszországi szervereken keresztül tört be az amerikai politikus levelezésébe, mivel ezek biztosítják a leghatékonyabban a névtelenséget. A Fox Newsnak nyilatkozó számítógépes szakemberek hihetőnek nevezték a Guccifer által elmondottakat.

2013-ban a hekker Clinton és Blumenthal levelezésének több részletét is nyilvánosságra hozta. Mint elmondta, Blumenthal levelei között többek között a közel-keleti helyzetről talált érdekes információkat. Hozzátette: az adatokból azt szűrte le, hogy rajta kívül még körülbelül tízen törték fel a demokrata párti politikus postafiókját.

Hillary Cinton a héten úgy nyilatkozott: az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) eddig sem őt, sem tanácsadóit nem kereste meg az ügyben. Kampánystábja helyi idő szerint szerda este cáfolta Guccifer állításait, mondván: a Clinton e-mail szerveréről adott leírás nem megfelelő, és egyébként sem hihető, hogy ha valóban hozzáfért volna a leveleihez, nem hozta volna őket nyilvánosságra, ahogy azt többi áldozata esetében is tette.

Mint ismeretes, tavaly botrány tört ki amiatt, hogy Clinton külügyminiszterként hivatali levelezésének egy részét is magánfiókjából folytatta. Nyomozás indult, és az ügyben eljáró bíró szerdán nem zárta ki, hogy tanácsadóit követően a volt külügyminisztert is kihallgatják.

Mint arról beszámoltunk, a romániai hekkert idén adta ki Románia az Egyesült Államoknak, miután itt már hétéves szabadságvesztésre ítélték. A volt aradi taxisofőrt 2014 januárjában tartóztatták le, miután több romániai vezető, így George Maior, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) igazgatója elektronikus levelezését is feltörte. Az amerikai vádemelésre azt követően került sor, hogy egy évvel ezelőtt kiderült: valaki feltörte a Bush család több tagjának internetes postafiókját. Később kiderült: meghekkelte Colin Powell volt külügyminiszter és Corina Creţu jelenlegi román EU-biztos levelezését is, így derítve fényt a köztük zajló románcra.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »