Hihetetlenül hangzik, de a Fidesz kampányában mindenki ingyen dolgozott

Hihetetlenül hangzik, de a Fidesz kampányában mindenki ingyen dolgozott

Olcsón kihozták a választási kampányt a kormánypártok. A hivatalos értesítőben megjelent adatok szerint a Fidesz–KDNP mindössze 873 millió forintot költött el (ehhez képest a Jobbiknak csak a büntetése 660 millió forint – a szerk.). Papíron mindenki ingyen dolgozott a pártban, személyi kiadásokra ugyanis a lista szerint egy forintot sem költöttek. Az ellenzék csalást emleget, a kormánypártok kampányával egybecsengő propagandára ugyanis adófizetői milliárdok mentek el a költségvetésből.

A pártok saját népszerűsítésükre egyrészt a jelöltállítás alapján járó állami támogatásból, illetve saját forrásaikból is költhettek. A Magyar Közlönyben közzétett egyoldalas összesítés szerint a Fidesz-KDNP 612 millió forintot kapott az államkasszából, amihez további csaknem 262 millió forint választási célú adomány jött – így a kormánypártok saját bevallásuk szerint 873 millió forintot fordítottak a kampányára.

A választási időszakban egymást követték a jótékonysági rendezvények, ételosztások. Részletezés erről sincs.

Míg a Fidesz közben azt hirdette, hogy az ellenzéki pártok vezetői Soros Györggyel összefogva bontanák le a határzárat, addig az Orbán-kormány már a Stop Soros törvényjavaslatot propagálta. A kormánypártok és a kabinet óriásplakátjai így gyakorlatilag egymást egészítették ki, úgy, hogy a propaganda jelentős része adófizetői tízmilliárdokból ment.

Hírdetés

A DK szerint egyértelműen választási csalásról van szó. „Egyébként a Fidesz úgy csinál, mintha szabályosan kampányolt volna, eközben a teljes kormányzati büdzsét, propagandát felhasználta, és ezt nemzetközi szervezetek is megállapították a választások előtt, hogy abszolút unfair módon járt el a Fidesz a versenytársaival szemben” – reagált Varju László, a párt alelnöke.

Hasonlóan látja az LMP is. Ungár Péter szerint az ellenzéki pártoknak ráadásul sokkal nehezebb a választókhoz szólniuk. „Itt nemcsak ezek a Soros-plakátok voltak, hanem voltak azok a médiatermékek is, gondoljunk a megyei lapokra, amiket egyértelműen fideszes irányítással használtak a kampányban. Mid azt gondoljuk, hogy nem voltak egyenlőek a feltételek” – emelete ki az országgyűlési képviselő.

Komolyan vehetetlenek a bevallások, az ÁSZ már 2010 előtt sem tett ez ellen semmit

Az átlátható közéletért küzdő szervezet szerint a pártok által közzétett hivatalos bevallásokat nem lehet komolyan venni. A valós kiadásoknál ugyanis jellemzően alacsonyabb költségeket tüntetnek fel.

„A kampánykorrupcióban legalább akkora felelőssége van az Állami Számvevőszéknek is, mert a hatásköreit nem, vagy nem megfelelően alkalmazza. Nem nézi meg, hogy a pártok bevallásai a valósággal mennyiben vethetőek össze. Lehetett-e annyi kampányolni, amennyit a Fidesz kampányolt. Erre az ÁSZ nem keresi a választ. Sem most, sem korábban, 2010 előtt sem, más kormány regnálása idején sem” – véli Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója.

Hogy a pártok mennyit költöttek a kampányban, a törvény szerint legkésőbb június 7-ig kell közzétenniük.

(Hír TV)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »