Hihetetlen vagy döbbenetes: kormányzati bakik miatt két éve csúszik

Hihetetlen vagy döbbenetes: kormányzati bakik miatt két éve csúszik

Harmincmilliárd forintot adna az Európai Bizottság a legszegényebb gyermekek étkeztetésére, de kormányzati bakik miatt két éve csúszik a program. A Magyar Nemzet írta meg: hogy eddig még egyetlen élelmiszercsomagot sem szállítottak ki a rászorulóknak. Az ellenzéki politikusok szerint felháborító a kormányzat közönye, mivel a statisztikák szerint Magyarországon majdnem minden második gyermek szegénységben él.

A legszegényebb családok támogatására, a gyermekek élelmezésére kellene fordítani azt az uniós programot, amit már 2014 decemberében jóváhagyott az Európai Bizottság. Kormányzati bakik miatt a pályázati feltételeket és -határidőket többször módosították. A program két éve csúszik, a pályázat sem zárult le, és még egyetlen élelmiszercsomagot sem szállítottak ki a rászorulóknak.

„Hihetetlen vagy döbbenetes az, hogy nem történt semmilyen költés még ebből az uniós forrásból. Amikor a civilek elindították a Nemzeti minimum programot a gyermekéhezés felszámolására, ami mögé felsorakozott az összes ellenzéki párt, akkor az Emmi-nek, Czibere Károly államtitkárnak többek között az volt az állítása, hogy azért nincsen szükség a Nemzeti minimum programra, mert ezt az uniós keretet arra használja már most a kormány, hogy a gyermekéhezést, a gyermekszegénységet felszámolja” – emelte ki Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke.

A Magyar Nemzetnek a minisztérium uniós fejlesztések végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára azt mondta: Borsod, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár megyében hamarosan elindul a program elsős szakasza. Az év végéig egymilliárd forintból összesen tízezer mélyszegénységben élő gyermek és várandós nő kap élelmiszercsomagokat, illetve meleg ételt.

„Azért felháborító ez az egész, mert látjuk mindenféle kimutatásból, meg a hétköznapokban is tapasztaljuk, hogy egyre nagyobb a szegénység. És csak egy adatot hagy mondjak a Hír Televíziónak: a hét év alatti gyerekeknek a 42,2 százaléka él ma Magyarországon szegénységben, ami azt jelenti, hogy minden második gyermek. Az Európai Bizottság forrást biztosított, hogy ezt a problémát a kormány megoldja. Nem képes a kormány ezt a problémát sem megoldani. Fel lehet tenni a kérdést, hogy egyáltalán megvan-e ez a 30 milliárd forint, vagy sikerült a rászoruló gyerekektől ezt is ellopni?” – nyilatkozta Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s országgyűlési képviselő.

A program második szakaszában országossá bővülne: csaknem kétszázezer gyermek és felnőtt élelmezésére 29 milliárd forintot költenének. További négymilliárd forint jutna négyezer hajléktalan étkeztetésére.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »