Hidvéghi: Brüsszel olajembargós terve elfogadhatatlan

Brüsszel orosz olajembargóra vonatkozó terve a jelenlegi formájában elfogadhatatlan Magyarország számára – hangsúlyozta Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő a BBC-nek adott interjújában.

A képviselő kiemelte, Magyarország és számos más közép-európai ország – Németországot is ideértve – jelenleg nincs abban a helyzetben, hogy ilyen hirtelen elvágja az orosz olaj importját. Egy ilyen lépés egész iparágakat tenne tönkre, és emberek milliói válnának munkanélkülivé. Hidvéghi elmondta, hogy bár a magyar kormány az elmúlt években sokat tett azért, hogy több forrásból tudjon beszerezni energiahordozókat – például interkonnektorokat építettünk Magyarország, Horvátország és Szlovákia között – de még mindig nagyon nagy mértékben függünk az orosz kőolajtól, így több időre van szükségünk az átálláshoz.

Hírdetés

Amennyiben az EU egységet és szolidaritást akar mutatni, együtt akar mozdulni ezekben a nehéz időkben, akkor minden tagállama gazdasági, energetikai és földrajzi helyzetét figyelmembe kell vennie, nem csak néhány országét. Az Európai Unió olajembargós terve kapcsán a fideszes EP-képviselő elmondta, elhamarkodottan állították össze, és azzal ebben a formában többet ártanánk magunknak, mint Oroszországnak. Több időre lenne szükség, hogy a döntés részleteit megtárgyaljuk, a magyar kormány pedig – ahogy eddig is az volt – továbbra is nyitott az ez irányú tárgyalásokra – húzta alá a politikus.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »